Julens avfall
JULGRANAR
I husbolag: I fastigheter med minst fem lägenheter och bioavfallsinsamling kan granen lämnas intill bioavfallskärlet, utanför det låsta sophuset. Se till att granen inte fryser fast eller blir under snöhögar. De som bor i fastigheter med färre än fem lägenheter kan föra granen avgiftsfritt till avfallsstationen.
Egnahem: För granen avgiftsfritt till avfallsstationen. På avfallsstationen samlas de med kvistar och grenar.
I östra Nyland kan granen också föras till separata insamlingspunkter. Granarna skall lämnas vid insamlingspunkterna senast den 14.1.2024. Insamlingen sker endast en gång per insamlingspunkt.
När vardagen övergår i julhelg kan det uppstå annat slags avfall än i vanliga fall. Planera julmenyn omsorgsfullt och du undviker matsvinn, överdriven julshopping undkommer du genom att ta det lugnt i affärerna. Sorterbart avfall uppstår oavsett och nedan har vi samlat nyttiga sorteringstips som kan komma väl till pass under jul och nyår.
Julfrid till sopkärlet
Julveckan, vecka 51 sker tömningarna enligt normal tidtabell.
Under årets sista vecka töms sopkärlen en dag senare än vanligt, då tömningarna påbörjas på annandag jul den 26.12. Likaså under första veckan 2024, då sopbilschaufförerna vilar på nyårsdagen 1.1 och tömmer kärlen en dag senare än normalt, så att sopkärlen töms även på lördagen, dvs. trettondagen 6.1.
Avfallsstationerna är stängda under alla helgdagar. Alla avfallsstationer är stängda 24.-26.12.2023 samt på nyårsdagen 1.1 och trettondagen 6.1.2024. För övrigt betjänar avfallsstationerna enligt normala vinteröppettider.
Så här får du sopkärlet att räcka till under helgerna:
- Fundera över inköpen, undvik att handla onödiga saker som slängs bort.
- Frys ned överbliven mat.
- Sortera avfallet och packa det tätt.
- Platta till förpackningarna och för en del av förpackningarna till fastighetens sophus eller ekopunkten först efter helgen.
Så här sorterar du julens avfall
Du hittar julens sorteringstips nedan. Vill du i stället skriva ut anvisningarna, klicka här.
ALUMINIUMFORMAR OCH FOLIE
Avlägsna matrester och lägg i metallinsamlingen i husbolagets eget kärl, i metallkärlet på ekopunkten eller för till avfallsstationen.
BEN
Lägg små ben och fiskrens i bioavfallskärlet. Stora ben, såsom skinkben, läggs i blandavfallskärlet.
CHOKLADASKAR OCH JULKALENDRAR
För kartongasken till kartonginsamlingen, men ta ut chokladens plastbricka först och sätt det i insamlingen för plastförpackningar. Kom ihåg att platta till kartongförpackningarna!
FYRVERKERIPJÄSER
Samla in avfyrade fyrverkeripjäser och lägg i blandavfallskärlet. Observera att pjäserna skall vara släckta och nedkylda. Oanvända fyrverkeripjäser returneras i första hand till försäljaren. Ifall detta inte är möjligt, kontakta polisen och kom överens om mottagningen på förhand.
GLÖGGFÖRPACKNINGAR
Glöggens kartongförpackning, också den aluminiumfodrade, duger i kartonginsamlingen. Skölj ur, låt torka och packa inuti varandra för att spara utrymme. Returnera pantflaskorna till butiken och lämna de pantfria glasflaskorna till insamlingen för glasförpackningar. Löstagbara korkar sorteras enligt material, antingen i plastförpackningsinsamlingen eller metallinsamlingen.
JULBELYSNING
Trasiga el- eller batteridrivna ljusslingor och ljusstakar sorteras som elapparater. Elapparater får föras avgiftsfritt till avfallsstationen eller butikens mottagning för elapparater med vissa begränsningar.
JULBLOMMOR OCH DERAS OMSLAG
Julblommors omslagspapper sorteras i kartonginsamlingen och plastomslag som plastförpackning. Tidningspappret som används som isolering läggs i pappersinsamlingen. Vissnade blommor inklusive myllan kan läggas i bioavfallet, plastkrukorna sorteras som plastförpackningar.
JULGRANAR
I husbolag: Vid fastigheter med minst fem lägenheter och bioavfallsinsamling kan granen lämnas intill bioavfallskärlet, utanför det låsta sophuset. Se till att granen inte fryser fast eller blir under snöhögar. De som bor i fastigheter med färre än fem lägenheter kan föra granen avgiftsfritt till avfallsstationen.
Småhus: För granen avgiftsfritt till avfallsstationen. På avfallsstationen samlas de med kvistar och grenar.
I östra Nyland kan granen också föras till separata insamlingspunkter. Granarna skall vara vid insamlingspunkterna senast den 14.1.2024.
JULTEXTILIER
Donera gärna användbara textilier, såsom borddukar eller gardiner, i gott skick direkt till välgörenhetsorganisationer. Utslitna och oanvändbara textilier kan lämnas till insamlingen för avlagda textilier. Textilierna måste hållas rena och torra, så packa alltid textilierna tätt i en sopsäck.
JULKORT
Vanliga julkort sorteras i pappersinsamlingen. Du kan också spara fina julkort och till exempel göra dem till paketkort följande jul.
NYÅRSLYCKOR AV TENN
Gamla nyårslyckor, som tillverkades fram till 2018, innehåller bly som är farligt avfall. De tas emot på avfallsstationerna eller i skåpen för farligt avfall. Nya, blyfria nyårslyckor kan lämnas i metallinsamlingen.
PRESENTPAPPER OCH -BAND
Presentpapper hör inte hemma i pappersinsamlingen sitt namn till trots, utan ska sättas i blandavfallet eftersom de innehåller tejp och mycket tryckfärger. Även presentbanden sorteras som blandavfall. Du kan också främja återanvändning då du paketerar. Gåvorna kan till exempel slås in i tidningspapper, som sedan kan sorteras i pappersinsamlingen. Spara även fina papper och presentpåsar och återanvänd dem nästa år.
SKINKFETT
Använd vid tillredning av sås eller soppa. Skinkfettet kan hällas direkt i kompostbehållaren, som nedkylt och packat kan det sättas i bioavfalls- eller blandavfallskärlet. Häll inte ut skinkfettet i avloppet!
STEARINLJUS OCH MARSCHALLER
Metallhöljen från värmeljus, metallhatten från gravljus samt folieformar och metallhöljen från marschaller sorteras i metallinsamlingen. Grav- och doftljus av glas lönar sig att fylla och återanvända, eftersom värmetåligt glas inte passar i insamlingen för glasförpackningar. Ljusstumpar och ljusens glas- och plasthöljen sorteras som blandavfall.
TOMTEBLOSS
Använda tomtebloss kan läggas i metallinsamlingskärlet efter att de svalnat.