Joulukuusia aitaa vasten. Sanomalehtiin käärittyjä joululahjoja.

Joulun jätteet

Ulos heitetty joulukuusi ja valurautainen joulukuusenjalka.
Rosk’n Roll hoitaa myös joulukuusien keräyksen.

JOULUKUUSET 
Taloyhtiöissä: biojätekeräykseen kuuluvaan, vähintään viiden huoneiston, kiinteistöillä voi kuusen jättää biojäteastian läheisyyteen, lukollisen katoksen ulkopuolelle. Varmistathan, ettei kuusi jäädy kiinni tai jää lumikuorman alle. Alle viiden huoneiston kiinteistöltä kuusi on itse vietävä jäteasemalle, jossa se otetaan vastaan maksutta. 

Omakotitaloudessa: kuusi on itse vietävä jäteasemalle, jossa se otetaan vastaan maksutta. Jäteasemalla kuuset kerätään samaan kasaan kuin risut ja oksat 

Itä-Uudellamaalla kuuset voi myös viedä kuusenkeräyspisteisiin. Kuusien tulee olla keräyspisteellä 14.1.2024. Kuuset kerätään vain kerran kultakin keräyspaikalta.

Joulupyhien aikaan saattaa syntyä erityyppistä jätettä kuin arkena. Suunnittelemalla joulumenun huolella vältät ruokahävikkiä, käyttämällä malttia lahjakaupoilla vältyt liiallisilta lahjaostoksilta. Lajiteltavaa jätettä kuitenkin syntyy, ja olemme koonneet joulun ja uudenvuoden lajitteluneuvoja, joille saattaa olla käyttöä.

Joulurauhaa jäteastialle

Jouluviikolla, v. 51, jäteastiat tyhjennetään normaalin aikataulun mukaisesti.
Vuoden viimeisellä viikolla jäteastiat tyhjennetään yhden päivän tavallista myöhemmin, kun viikon tyhjennykset aloitetaan tapaninpäivänä 26.12. Samoin vuoden 2024 ensimmäisellä viikolla, kun jäteautonkuljettajat lepäävät uudenvuodenpäivänä 1.1. ja tyhjentävät jäteastiat yhden päivän normaalia myöhemmin, niin että jäteastioita tyhjennetään myös loppiaisena lauantaina 6.1.

Jäteasemat ovat suljettuina kaikkina arkipyhinä. Kaikki jäteasemamme ovat suljettuina 24.–26.12.2023 sekä uudenvuodenpäivänä 1.1. ja loppiaisena 6.1.2024. Muutoin jäteasemat palvelevat normaalien talviaukioloaikojensa mukaisesti. 

Näin jäteastian tilavuus riittää juhlaviikkoina: 

  • Hanki harkiten, älä osta turhaa jätettä. 
  • Pakasta ylijäämäruoka. 
  • Pakkaa roskat mahdollisimman tiiviisti. 
  • Lajittele kierrätettävät hyötyjätteet erikseen. 
  • Vie osan pakkausjätteistä vasta pyhien jälkeen jätekatokseen tai ekopisteen astioihin. 

Joulun jätteiden lajitteluohjeet

Löydät joulun lajitteluneuvot alta. Voit myös halutessasi tulostaa ohjeet itsellesi tästä.

ALUMIINIVUOAT JA FOLIOT
Poista ruoantähteet ja vie metallinkeräykseen kiinteistön omaan jäteastiaan, ekopisteelle tai jäteasemalle. 

GLÖGIPULLOT JA -TÖLKIT
Kartonkinen glögipakkaus kelpaa kartongin keräykseen alumiinivuorauksesta huolimatta. Huuhdo, valuta ja pakkaa ne tilan säästämiseksi sisäkkäin. Palauta pantilliset glögipullot kauppaan, pantittomat lasiset pullot kuuluvat lasipakkaustenkeräykseen. Irrotettavat korkit lajitellaan materiaalin mukaan joko muovipakkaus- tai metallinkeräysastiaan.

ILOTULITUSRAKETIT 
Kerääthän ammuttujen rakettien roskat sekajäteastiaan. Huom. Sammuta ja jäähdytä ensin. Käyttämättä jääneet ilotulitteet palautetaan ensisijaisesti myyjille. Ellei tämä ole mahdollista, ota yhteyttä poliisiin ja sovi vastaanotosta etukäteen.

JOULUKORTIT
Perinteiset joulukortit lajitellaan paperinkeräykseen. Voit myös säästää hienot kortit ja askarrella niistä esimerkiksi pakettikortteja ensi vuoden joululahjoihin.

JOULUKUKAT JA KÄÄREET
Joulukukkien käärepaperit kuuluvat kartonkikeräykseen ja muoviset kääreet muovipakkausten joukkoon. Pakkauseristeenä käytettävä sanomalehtipaperi lajitellaan paperinkeräykseen. Kuihtuneet kukat voi laittaa biojätteeseen multineen, ja näiden muoviruukut lajitellaan muovipakkausten keräykseen.

JOULUKUUSET 
Taloyhtiöissä: biojätekeräykseen kuuluvaan, vähintään viiden huoneiston, kiinteistöillä voi kuusen jättää biojäteastian läheisyyteen, lukollisen katoksen ulkopuolelle. Varmistathan, ettei kuusi jäädy kiinni tai jää lumikuorman alle. Alle viiden huoneiston kiinteistöltä kuusi on itse vietävä jäteasemalle, jossa se otetaan vastaan maksutta. 

Omakotitaloudessa: kuusi on itse vietävä jäteasemalle, jossa se otetaan vastaan maksutta. Jäteasemalla kuuset kerätään samaan kasaan kuin risut ja oksat. 

Itä-Uudellamaalla kuuset voi myös viedä kuusenkeräyspisteisiin. Kuusien tulee olla keräyspisteellä 14.1.2024.

JOULUTEKSTIILIT 
Hyväkuntoiset ja käyttökelpoiset tekstiilit, kuten pöytäliinat ja verhot kannattaa lahjoittaa suoraan hyväntekeväisyysjärjestöille. Loppuun kuluneet ja käyttökelvottomat tekstiilit voi viedä poistotekstiilikeräykseen. Tekstiilien tulee pysyä kuivina ja puhtaina, joten pakkaa ne aina tiiviisti jätesäkkiin. 

JOULUVALOT 
Rikkinäiset sähkö- tai paristokäyttöiset valosarjat ja kyntteliköt lajitellaan sähkölaitteisiin. Sähkölaitteet voi viedä maksutta jäteasemalle tai niitä myyviin liikkeisiin tietyin rajoituksin. 

KINKKURASVA 
Käytä kastikkeena tai keiton pohjana. Kinkkurasvan voi kaataa suoraan kompostoriin tai laittaa jäähdytettynä biojätteen keräysastiaan tai sekajäteastiaan. Älä kaada kinkkurasvaa viemäriin! 

Tuikkuja posliinilautasella.
Lajittele tuikkujen kuoret oikein; metalliset metallinkeräykseen ja muoviset sekajätteeseen.

KYNTTILÄT JA ULKOTULET
Tuikkukynttilöiden metallikuoret, hautakynttilöiden metalliset hatut ja ulkotulien foliot ja metallikuoret kelpaavat metallikeräykseen. Lasiset hauta- ja tuoksukynttilät kannattaa täyttää ja käyttää uudelleen, koska kuumuutta kestävä kynttilälasi ei kelpaa pakkauslasin joukkoon. Kynttilänpätkät sekä lasiset ja muoviset kynttilänkuoret lajitellaan sekajätteeseen.

LAHJAPAPERIT JA – NARUT
Lahjapaperit eivät nimestään huolimatta kuulu paperinkeräykseen, vaan sekajätteeseen koska ne sisältävät teippiä ja paljon väriaineita. Myös nauhat ja narut lajitellaan sekajätteeseen. Lahjapaketoinnissakin voi suosia kierrätystä. Lahjat voi kääräistä esimerkiksi sanomalehteen, jonka voi laittaa paperinkeräykseen. Siistit lahjapaperit ja lahjakassit kannattaa myös säästää ja käyttää ensi vuonna uudestaan.

LUUT 
Lajittele pienet luut ja kalanperkeet biojäteastiaan. Isot luut, kuten joulukinkun luu, kuuluu sekajäteastiaan. 

Lähikuva suklaakalenterin luukusta, jossa makeinen vielä paikallaan.
Nauti suklaasta ja lajittele kalenterin muovialusta muovipakkausten keräykseen sekä kartonki kartonkiastiaan.

SUKLAARASIAT JA JOULUKALENTERIT 
Vie kartonkirasia kartonginkeräykseen, mutta poista ensin suklaan muovinen alusta ja laita se muovipakkausten keräykseen. Muista litistää kartonkipakkaukset! 

TÄHTISADETIKUT
Käytetyt tähtisadetikut lajitellaan metallinkeräykseen kun ovat jäähtyneet.

UUDENVUODEN TINAT 
Vanhat, ennen 2018 valmistetut, uudenvuoden tinat sisältävät lyijyä ja ovat siten vaarallista jätettä, jota vastaanotetaan jäteasemilla ja vaarallisen jätteen kaapeissa. Uudet, lyijyttömät tinat voi laittaa metallinkeräykseen.