Erilaisia jäteastioita

Sujuvaa jätehuoltoa taloyhtiöissä

Tälle sivulle olemme koonneet ohjeet taloyhtiön jätehuollon mitoituksen suunnittelua sekä jätetilojen rakentamista, käyttöä ja ylläpitoa varten.

Jätehuollon mitoitusohjeet

Alla olevissa taulukoissa on mitoitusohjeet eri kokoisten taloyhtiöiden jätteenkeräysastioille ja niiden tyhjennyksille. Eri jätelajeja ajetaan tavallisesti noin 1 krt/vko, joissakin tapauksissa harvemmin. Mitoituksessa on laskettu eri jätelajeille tarvittava viikkokapasiteetti, joka voidaan käytännössä saavuttaa yhdistelemällä eri astiakokoja, astioiden määriä ja tyhjennysvälejä.

* Paperin keräyksen järjestää tuottajayhteisö 
* 2 tyhjennys joka 2. viikko 
* 3 tyhjennys joka 4. viikko  
* 4 tyhjennys joka 8. viikko
* 5 Biojätteelle riittää tyhjennysväliksi 2 viikkoa, mutta se on sallittu väli vain talvikaudella viikoilla 41–17

Kartongille ja muovipakkauksille: ensisijaisesti 660 litran astia, jolle tilataan optimaalinen tyhjennysväli (= astia tyhjennetään, kun se on täynnä).

Lasipakkauksille ja metallille: ensisijaisesti 240 litran astia, jolle tilataan optimaalinen tyhjennysväli (= astia tyhjennetään, kun se on täynnä).

Monilokeroastialla voidaan järjestää kartongin, muovi- ja lasipakkausten sekä metallin keräys enintään 10 huoneiston kiinteistöillä. 

Uuden jätetilan suunnittelu ja mitoitus

Jätetilan tulisi olla sellainen, että jokainen jäteastia voidaan tyhjentää siirtämättä muita. Eniten käytössä olevat ja useimmiten tyhjennettävät astiat olisi hyvä olla lähimpänä ovea. Tilankäytön kannalta paras muoto katokselle on suorakaide, jossa astioita on molemmilla puolilla kulkuväylää. 

Alla on esimerkkikuvat 11–20, 21–34 ja 35–50 huoneiston taloyhtiöiden jätetilojen minimimitoitukseen.

Ota yhteyttä, mikäli kaipaat apua toimivan jätetilan suunnitteluun. Autamme mielellämme!

Lähetä sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@rosknroll.fi tai
soita isännöitsijöiden omaan puhelinnumeroon 020 637 7045, ma–pe 8.30–15.30 (pvm/mpm)