Lapsi pitää biojätettä käsissään.

Biojäte erilliskeräykseen
tai kompostoriin

Omakotitaloasujien ja mökkeilijöiden suositellaan kompostoivan biojäte omalla tontilla, lämpöeristetyssä kompostorissa. Omakotitaloasujat ja mökkeilijät voivat myös liittyä biojätteen erilliskeräykseen esimerkiksi yhdessä naapurin kanssa.

Kerros- ja rivitalokiinteistöjen tulee jätehuoltomääräysten mukaan lajitella ja kerätä erikseen biojätteet, jos huoneistoja on vähintään viisi. Jatkossa, 1.4.2023 alkaen, biojäte tulee kerätä erikseen tai kompostoida taajamissa kaikilta vähintään kolmen asuinhuoneiston kiinteistöiltä. Erilliskeräysvelvoite ei koske haja-asutusalueen kiinteistöjä.

Nainen ja mies monilokeroastialla. Jäteastia omakotitalon pihassa.

Jätelain mukaan biojäte tulee jatkossa lajitella kaikissa kiinteistöissä isoimmissa taajamissa. Jäteyhtiömme alueella velvollisuus koskee Porvoon ja Lohjan keskustaajamia, Vihdin Nummelaa ja Sipoossa Nikkilää sekä Söderkullaa. Biojäte tulee joko kerätä erilliseen jäteastiaan tai kompostoida lämpöeristetyssä ja haittaeläimiltä suojatussa kompostorissa seuraavan aikataulun mukaisesti: Lohjan keskustaajamassa 1.9.2023 alkaen, Nummelan taajamassa 1.11.2023 alkaen, Porvoon keskustaajamassa 1.4.2024 alkaen ja Nikkilän ja Söderkullan taajamissa 1.4.2025 alkaen.

Biojätteen keräys kiinteistöltä

Kompostointi

Vinkkejä biojätteen käsittelyyn keittiössä

Biojäteastiaan laitettavat biojätteet tulee pakata maatuvaan pakkaukseen, kuten paperipussin, muovittomaan kartonkipakkaukseen tai biojätepussiin. Minimoi kosteus ja vie biojätteet ulos keräysastiaan tai kompostoriin riittävän usein. Näin estät hajuhaittoja sekä jäätymistä ja jätepussi säilyy paremmin ehjänä.

Biojätettä keittiössä
  1. Valuta nesteet biojätteestä pois.
  2. Kuivata suodatinpussit ennen kuin laitat ne biojätteeseen.
  3. Käytä kuiviketta (esim. munakennon tai sanomalehden palasia) biojätepussin pohjalla.
  4. Säilytä biojäte keittiössä ilmavasti, älä sulje kannella. Tukevan paperipussin voi laittaa myös sellaisenaan jätevaunuun.

Jokaisen lajittelulla on merkitystä

Suuri määrä syntyy pienistä teoista, yksittäisistä banaaninkuorista ja aamukahvin suodatinpusseista. Grammat muuttuvat tonneiksi kun kerrot päivän biojätteesi ensin 365:lla, sitten vielä 5,5 miljoonalla. Vaikutus tehdään vain yhdessä, ja joka päivä.

Samaa mieltä on myös jäteauton kuljettaja Veijo. Katso lyhyt video ohesta.

(Jos video ei näy sivulla, voit katsoa sen täältä: https://www.youtube.com/watch?v=FEtLRcdF6Vw&list=PL17IRyYzqa-IWvVGSdgEQPKYPdnQbt6bU&index=4)

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme, kun haluat liittyä jätehuoltoon tai tehdä muutoksia palveluun

  • soita 020 637 7000
    arkisin 8.30–15.30 (pvm/mpm) tai
  • lähetä sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@rosknroll.fi tai
  • siirry sähköiseen asiointipalveluumme: web.rosknroll.fi
Lapsi pitää biojätettä käsissään.

Probleemia biojätteen kanssa? Jäteoppaastamme löydät mm. lajittelu- ja hyödyntämistietoa eri jätelajeista.