Bioavfall i köket. Tips för hur bioavfall ska hanteras i köket.

Guider och publikationer

Nedan hittar du en rad nyttiga guider och andra material, vare sig du är en ivrig sorterare, en spirande komposterare eller kanske hundägare. Du kan bekanta dig med våra material, elektroniskt via den här sidan, eller genom att beställa dem i tryckta versioner hem till brevlådan. Beställningen görs via blanketten som finns nertill på sidan.

Roskis-kundtidningen

Roskis-tidningen 2024

Roskis-tidningen innehåller rikligt med information om avfallshanteringen hemma och på sommarvistet, och erbjuder också sorteringstips. Tidningen utkommer en gång per år, på senvåren, och delas ut som offentligt meddelande till alla huhsåll i västra och i östra Nyland samt till fritidsboende. Läs tidningen i nätet eller beställ tidningen per post via blanketten nedan.

Avfallshanteringens väggkalender

Vår väggkalender är full av nyttig information om att återvinna avfall och avfallshanteringstjänsterna. Den innehåller också hemmets sorteringsguide samt information avfallsinsamlingen och avfallsstationernas tidtabeller. Kalendern delas ut till alla hushåll i västra och i östra Nyland i månadsskiftet november-december.

Sorteringsguider

Hemmets sorteringsguide

Läs och ladda ner

Komposteringsguide

Läs och ladda ner

Återvinning, läkemedelsavfall

Läs och ladda ner

Bioavfall hemma på gården och i köket

Ventilerat bioavfallskärl

Läs och ladda ner

Vanligt bioavfallskärl

Läs och ladda ner

Bioavfallets hantering i köket

Läs och ladda ner

Vik en bioavfallspåse

Packa bioavfallet, till exempel i en behändig påse vikt av en dagstidning.

Ladda ner instruktionerna här

Hundbajsroskis-klistermärket

Bor du i ett småhus? Vill du ge förbipasserande hundrastare lov att att lägga påsarna med upplockat hundbajs i ditt sopkärl? Fäst ett Koirankakkaroskis-klistermärke på ditt sopkärl och du har en hundbajsroskis på gården.

Du kan beställa en avgiftsfri Koirankakkaroskis-dekal via blanketten nedan. Du kan också skriva ut dekaler på webbplatsen Koirankakkaroskis (på finska), där du också hittar mera information på ämnet.

Via oss kan du också beställa en nummerdekal och klistermärken för de olika avfallsslagen till sopkärlet. Bekanta dig med våra beställbara material och gör din beställning via blanketten nedan. Guiderna och dekalerna är avgiftsfria för kunder som betalar avfallshanteringens grundavgift till Rosk’n Roll.