Återvinningsexperterna tävlar i skolorna

10.1.2024 Aktuellt

Rosk’n Rolls fartfyllda tävling för fjärdeklassare, Återvinningsexperterna, är i full gång. Så gott som varje vecka besöker våra Återvinningscoacher skolor i Väst- och Östnyland och sprider sorteringens och återvinningens glada budskap.

Oppilaat kilpailevat lajittelussa Munkkaan jäteasemalla.
Sorteringskunskaper behövdes på Lojo Munka avfallsstation i samband med fjolårets final.

I tävlingen Återvinningsexperterna trimmas fjärdeklassarnas sorteringsfärdigheter och återvinningskunnande till toppnivå och det på ett roligt sätt. Uttagningen sker under ledning av Rosk’n Rolls Återvinningscoach, startskottet går i form av ett besök på skolan.

Det pågående läsårets Återvinningsexperter startade i början av oktober och populariteten har hållit i sig: en fullgod mängd fjärdeklassare från västra och östra Nyland har också i år anmält sig till tävlingen. Rakel Allén och Johanna Lindholm från kommunikations- och rådgivningsteamet plus några assisterande inhopparrådgivare besöker nästan varje vecka skolor runtom i landskapet.

Uttagningen består av en lektion och ett mobilspel där fjärdeklassarna får testa sina återvinningsfärdigheter i lag på 2–3 elever. Före besöket kan klasserna förbereda sig inför tävlingen genom att bekanta sig med undervisningsmaterialet Otto och Ronja återvinner.

De fem lag som klarat sig bäst i västra respektive östra Nyland får tävla i finalerna som ordnas regionvis. De fartfyllda finalerna har hittills ordnats på avfallscentralerna men i år får de unga återvinnarfröna göra upp om segern i avfallsstationsmiljö. Det här är delvis en säkerhetsfråga: när avfallsstationen är stängd är det lättare för finalisterna att röra sig på området, utan att behöva akta sig för övrig trafik.

Utöver djupare kunskaper fungerar också förstapriserna, ett som delas ut i väst och ett i öst, som lockbete. Lagen som vinner Återvinningsexperterna får 500 euro till klasskassan.

Rosk’n Rolls tävling Återvinningsexperterna ordnas i år för sjunde gången.

Tipsa om tävlingen!

  • Har du fjärdeklassare i din bekantskapskrets, tipsa om Återvinningsexperterna.
  • Be dem föra hälsningar till läraren eller till lärarrummet.
  • Det går att delta i Återvinningsexperternas uttagningstävling fram till slutet av mars.
  • Tilläggsinformation och anmälningsblankett finns här: rosknroll.fi/atervinningsexperterna
Oppilaita lajittelemassa Domargårdin jäteasemalla.