Återvinningsexperterna intog avfallscentralerna – segerreceptet hette kunskap och snabbhet

5.5.2023 Aktuellt

Snabbhet, skicklighet och kunskap. Det var vad som krävdes för seger i årets Återvninningsexperterna-tävling. Jättecheckarna på 500 euro gick till lagen från Muijalan koulu i Lojo respektive Harjurinteen koulu i Lovisa.

Nelosluokkalaisten kisa Domargårdin jätekeskuksessa.
Tre-elevers-lagen testade sitt kunnande på banor, om löpte på Munka respktive Domargård avfallscentral. Här ser Kyrkoby skolas lag från Sibbo.

Rejäl tävlingsutrustning behövdes när Rosk’n Rolls tävling Återvinningsexperterna avgjordes under veckan efter första maj. Där regncaperna höll deltagarna torra på Munka avfallscentral, så kom vindtäta jackor och mössor väl till pass på Domargård avfallscentral i Borgå.

Skoleleverna som knipit finalplats – en 30 elit på återvinningskännare av totalt 530 tävlande – gav sig ivrigt ut på tävlingsbanan för att göra upp i avfalls- och återvinningskunnande.

”Regnet stör inte det minsta”, konstaterade fjärdeklassaren Milja Heikkinen från Muijalan koulu före starten.

  1. Lagen på tre elever testade sitt kunnande på uppgiftskantade banor på avfallscentralerna. Här funderar Lojoskolan Merituulen koulus trio på svaren vid kontrollen övervakad av Rosk’n Rolls vd Vesa Heikkonen.
  2. ”Väntas nu, är det här plastavfall eller borde det sorteras som elektronikavfall”, funderade Degerby skola vid en av kontrollerna.
  3. Muijalan koulus vinnarrtopp ringde direkt in glädjenyheten till sin lärare.

Återvinningsexperterna 2023

  • Rosk’n Rolls tävling för väst- och östnyländska fjärdeklassare ordnades i år för sjätte gången i ordningen.
  • Runt 530 fjärdeklassare deltog i tävlingen. Av dem tog sig 15 till finalerna på Munka avfallscentral respektive Domargård avfallscentral.
  • Den västnyländska finalen vanns av Milja Heikkinen, Viia Katila och Eetu Saarela från Muijalan koulu i Lojo. De tävlade mot lag från Degerby skola och Merituulen koulu i Ingå samt Ojamoharjun yhtenäiskoulu och Pusulan koulu från Lojo.
  • Den östnyländska finalen vanns av Lovisaskolan Harjurinteen koulus Sofia Kontinen, Eetu Korhonen och Reino Jakola. De tävlade mot lag från Askolan alakoulu, Huhtisten koulu i Borgå, Pornaisten yhtenäiskoulu i Bognäs samt Kyrkoby skola i Sibbo.
  • Vinnartriona fick jättecheckar på 500 euro som pris.

Smart och snabbt

Återvinningsexperterna är uttryckligen en fjärdeklassarnas kamp, och tävlingsformen har trimmats under läsåret genom studier i återvinnings- och sorteringskunskap. I finalen fick de tuffaste tre-elevers-teamen testa sitt kunnande på de uppgiftskantade banorna på klipporna i Munka respektive toppen av Domargård, där kunskap och snabbhet avgjorde.

”Jovisst, vi har tränat inför tävlingen. Tittat på rosk och sådant”, avslöjade fjärdeklassaren Alexandra Laiho från Kyrkoby skola i Sibbo före starten.

Även Kerttu Katajisto, Veera Kinnunen och Sira Passoja från Askolan alakoulu hade trimmat sitt sorteringskunnande bland annat genom att studera Rosk’n Roll webbplats och avfallsguiden. De tog sig fram längs banan med säkra tag.

Spännande och roligt

”Det här är superspännande!”, tyckte Sofia Aurica från Ojamonharjun yhtenäiskoulu.

Vid kontrollerna fick lagen bland annat fundera på möjligast miljövänliga val och lösa olika praktiska sorteringsuppgifter. En del av lagen forcerade banan med tävlingsnerverna på huden medan andra löste uppgifterna snabbt och kunnigt.

”Det roligaste med den här tävlingen är att få springa” hojtade Benjamin Kronkvist och Milo Wenman från Dergerby skola.

Återvinningsexperternas uttagningstävling körde i gång på senhösten och före våren hade över 400 fjärdeklassare från tio olika orter i västra och östra Nyland testat sina kunskaper om avfallshantering och sortering via ett mobilspel. Spelet föregicks av en lektion tillsammans Rosk’n Rolls miljöutbildare.

Eleverna kunde även förbereda sig för Återvinningsexperterna-tävlingen genom att bekanta sig med Rosk’n Rolls undervisningsmaterial Otto och Ronja återvinner.

Jättecheckar som pris

I kampen på Munka avfallscentral var det Milja Heikkinen, Viia Katila och Eetu Saarela från Muijalan koulu i Lojo som, med sina kunskaper och sin snabbhet, knep segern i år 2023 års upplaga av Återvinningsexperterna-tävlingen. Den östnyländska finalen på Domargård avfallscentral vanns av Sofia Kontinen, Eetu Korhonen och Reino Jakola från Harjurinteen koulu i Lovisa.

”Det är lugnt, frågorna var ganska lätta. Nog vet vi till exempel att ett trasigt dricksglas ska sorteras i blandavfallet”, myste Reino Jakola och avslöjade att prispengarna läggs i klassens reskassa: en utflykt till en nöjespark står på agendan.

Harjurinteen koulun nelosluokkalaisia jättisekin kanssa.
På Munka avfallscentral i Lojo och på Domargård avfallscentral i Borgå tävlades det i snabbhet och kunskap när Rosk’n Rolls tävling Återvinningsexperterna kulminerade i spännande regionfinaler. I östra Nyland var det laget från Harjurinteen koulu i Lovisa som knep segern.