Tävlingen Återvinningsexperterna avgjordes – de skickligaste återvinnarna kommer från Kuoppanummen koulu

23.5.2024 Meddelande

Fjärdeklassarnas egen tävling i återvinningsanda, Återvinningsexperterna, avgjordes i dagens händelserika final som ordnades på Karis avfallsstation. I år kommer Västnylands tuffaste återvinnare från Kuoppanummen koulu i Vichtis.

Oppilaita kisaamassa jäteasemalla.
”Det bästa var lagarbetet”, säger Leeni Suominen från Kuoppanummen koulu efter att tävlingen avgjorts. Lagets samarbete löpte också friktionsfritt, eftersom hon tillsammans med Appo Liiri och Matias Rantanen knep prischecken på 500 euro till klassen.

”Yes, vi vann!”

Aapo Liiri, Matias Rantanen och Leeni Suominen från Kuoppanummen koulu är superglada över vinsten i Återvinningsexperterna, de studsar upp-och-ner och viftar i luften med en stor prischeck. Så finns det också mycket att glädjas åt efter att finalen på Karis avfallsstation avgjorts; kunskaperna kring sortering, återvinning och cirkulär ekonomi har byggts på rejält och utöver det klirrar 500 euro i klasskassan.

”Banan var jätteroligt, men det allra bästa var vårt lagarbete”, jublar vinnartrion med en mun.

Men låt oss backa en aning.

Den tuffa trion från Kuoppanummern koulu tog sig vidare till Återvinningsexperterna-finalen från vinterns uttagningstävling. Då besökte Rosk’n Rolls Återvinningscoach klassen med en kort föreläsning och ett mobilspel där den insamlade kunskapen testades. Utifrån spelresultaten tog sig även de kunniga lagen från Degerby skola i Ingå, Ruotinmäen koulu från Lojo, Sjundeå Svenska skola samt ”hemmalaget” Kiilan koulu vidare till finalen, det ur en skara på cirka trehundra elever.

”Återvinningsexperterna har för många lärare blivit ett stående inslag i undervisningen i miljöfostran. Vårt inlärningsmaterial Otto och Ronja återvinner riktar sig till lågstadieelever och ger en inblick i avfallshantering, sortering och återvinning. I fjärde klass har eleverna möjlighet att tävla mot andra skolor och mäta sina nyvunna kunskaper”, säger Rosk’n Rolls miljöutbildare Rakel Allén.

Det är precis det som Återvinningsexperterna handlar om. På Karis avfallsstation sågs fartfyllda situationer när finalteamen försökte komma i mål så fort som möjligt. Det tarvades sorteringsfärdigheter och återvinningskunnande på banan som löpte runt avfallsstationen, och fjärdeklassarna klarade kunnigt av de totalt sex kontrollerna innan målgången.

Oppilaita jäteasemalla.
”Jag tyckte bäst om att man fick använda sitt matematiska kunnande i en av uppgifterna”, säger Elias Bardy (i mitten) från Sjundeå Svenska skola.

”Den näst sista frågan om den ekologiska ryggsäcken ställde till med besvär för oss. Där var så långa instruktioner att man blev helt snurrig i huvudet”, medger Ingrid Roselius från Sjundeå Svenska skola.

”Det roligaste var att springa”, tillägger hon.

”Och semlorna var jättegoda”, konstaterar lagkamraten Elias Bardy. ”Nånej, jag tyckte bäst om att man fick använda sitt matematiska kunnande i en av uppgifterna.”

Den glada stämningen, typisk för Återvinningsexperterna-tävlingen, sken igenom också i år. Speciellt glada var förstås vinnarlagets Aapo, Matias och Leeni som får föra glädjenyheter till sin fjärdeklass.

”Vi har planer på att göra en klassresa i sexan och den här prischecken är det perfekta tillägget i reskassan”, säger Aapo Liiri.

Återvinningsexperterna, Rosk’n Rolls tävling för fjärdeklassare i Väst- och Östnyland, ordnades i år för sjunde gången. I tävlingens olika moment deltog sammanlagt över 600 elever från 25 olika skolor i Väst- och Östnyland.