Oppilaita jäteasemalla.

Kierrätysexpertit-kisa ratkesi – etevimmät kierrättäjät tulevat Vihdin Kuoppanummen koulusta

23.5.2024 Tiedote

Nelosluokkalaisten oma kierrätyshenkinen kisa, Kierrätysexpertit, ratkesi tänään Karjaan jäteasemalla käydyssä tapahtumarikkaassa finaalissa. Länsi-Uudenmaan kovimmat kierrättäjät tulevat tänä vuonna Vihdin Kuoppanummen koulusta.

Oppilaita kisaamassa jäteasemalla.
.”Parasta oli yhteistyö”, Leeni Suominen Kuoppanummen koulusta totesi kisan ratkettua. Joukkueen yhteistyö pelittikin saumatta. Yhdessä Aapo Liirin (oik.) ja Matias Rantasen kanssa hän pokkasi 500 euron palkintosekin luokalleen.

”Jee, me voitimme!”

Aapo Liiri, Matias Rantanen ja Leeni Suominen Kuoppanummen koulusta riemuitsevat Kierrätysexpertit-kisan voitosta, pomppivat ja heiluttavat isoa palkintosekkiä ilmassa. Ilon aiheita onkin useampia Karjaan jäteasemalla pidetyn finaalin ratkettua. Tietoa lajittelusta, kierrätyksestä ja kiertotaloudesta on kertynyt roppakaupalla ja sen lisäksi luokan kassaan kilahtaa 500 euroa.

”Rata oli tosi kiva, mutta parasta oli joukkueemme yhteistyö”, iloinen voittajakolmikko hihkuu.

Pakitetaan kuitenkin hieman.

Viisi osaavaa finalistia

Tehokolmikko Kuoppanummen koulusta selvitti tiensä Kierrätysexpertit-finaaliin talvella käydystä alkukilpailusta. Silloin Rosk’n Rollin Kierrätyskoutsi vieraili luokassa lyhyen luennon ja kerrytettyä tietoa testaavan mobiilipelin kera. Pelituloksen pohjalta finaaliin etenivät myös Lohjan Ruotionmäen yhtenäiskoulun, Inkoolaisen Dergerby skolanin, Siuntion Sjundeå Svenska skolanin sekä kotikenttäedulla kilpailleen Kiilan koulun osaavat joukkueet yhteensä noin kolmensadan oppilaan joukosta.

”Monelle opettajalle Kierrätysexpertetistä on tullut vakituinen osa ympäristökasvatusta. Opetuskansiomme Otto ja Ronja kierrättävät on suunnattu alakoululaisille, ja se tarjoaa tietoa jätehuollosta, lajittelusta ja kierrätyksestä. Neljännellä luokalla oppilailla on mahdollisuus kilpailla muita kouluja vastaan ja mitata osaamistaan”, Rosk’n Rollin ympäristökouluttaja Rakel Allén sanoo.

Vauhdikas ja hauska kisa

Oppilaita jäteasemalla.
“Tykkäsin eniten siitä, että yhdessä tehtävässä sai käyttää matemaattista osaamista”, Sjundeå svenska skolanin Elias Bardy (keskellä) totesi.

Siitä Kierrätysexperteissä onkin kyse. Karjaan jäteasemalla nähtiin vauhdikkaita tilanteita, kun finaalijoukkueet yrittivät selvitä maaliin mahdollisimman nopeasti. Lajitteluosaamista ja kierrätystietoa tarvittiin jäteasemaa kiertävän radan yhteensä kuudella rastilla, ja upeasti nelosluokkalaiset finalistit tiesivät tiensä maaliin asti.

”Toiseksi viimeinen kysymys ekologisesta selkärepusta teetti meille hankaluuksia. Siinä oli niin paljon ohjeita luettavana, että pää meni ihan pyörälle”, Sjundeå Svenska skolanin Ingrid Roselius tunnustaa.

”Hauskinta oli juokseminen”, hän lisää.

”Ja sämpylät olivat tosi hyviä”, joukkuetoveri Elias Bardy toteaa. ”Ei vaan, tykkäsin eniten siitä, että yhdessä tehtävässä sai käyttää matemaattista osaamista.”

Retkisuunnitelmia

Kierrätysexpertit-kisalle tyypillinen iloinen meininki paistoi läpi myös tänä vuonna. Erityisen iloisia olivat totta kai voittajajoukkueen Aapo, Matias ja Leeni, kun saavat viedä nelosluokkaansa riemu-uutisia.

”Meillä on suunnitteilla luokkaretki viidennellä luokalla, ja tämä palkintosekki on loistava täydennys matkakassaan”, Aapo Liiri sanoo.

Rosk’n Rollin Itä- ja Länsi-Uudenmaan nelosluokkalaisille suunnattu Kierrätysexpertit-kisa järjestettiin tänä vuonna seitsemättä kertaa. Kisan eri vaiheisiin osallistui yhteensä yli 600 oppilasta 25:stä eri koulusta Itä- ja Länsi-Uudellamaalla.