Oppilaat kilpailevat Munkkaan jäteasemalla.

Rosk’n Roll efterlyser nya Återvinningsexperter    

3.10.2023 Meddelande

Återvinningsexperterna är Rosk’n Rolls tävling på avfalls- och återvinningstema med barn som målgrupp. Tävlingen, som i år ordnas för sjunde gången, är öppen för alla fjärdeklassare i lågstadieskolorna i östra och västra Nyland.  

Rosk'n Rollin toimitusjohtaja Vesa Heikkonen ja nuoria Kierrätysexpertteja.
Rosk’n Rolls vd Vesa Heikkonen kollade elevernas sorteringskunskaper på Lojo avfallscentral i samband med fjolårets Återvinningsxperter-tävling.

Tävlingens syfte är att bygga på elevernas miljökunnande och utmana eleverna att bland annat tänka igenom sina egna val och konsumtionsvanor. Sortering, återvinning och avfallsminimering är teman som de unga Återvinningsexperterna får fundera på och begrunda.

”Tävlingsformatet är ett roligt sätt att göra de här viktiga och aktuella ämnena mera bekanta för unga. Det är lätt att delta i tävlingen och tävlingstiden är lång för att så många klasser som möjligt ska ha möjlighet att delta”, säger Rosk’n Rolls miljöutbildare Johanna Lindholm.

Tävlingens första fas består av en lektion tillsammans med Rosk’n Rolls Återvinningscoach. Efter det sätts elevernas sorteringskunskaper och avfallskännedom på prov i ett mobilspel. Skolbarnen har kunnat förbereda sig för tävlingen i förväg genom att bekanta sig med Rosk’n Rolls inlärningsmaterial Otto och Ronja återvinner.

”Miljöfostran som ämne är alltid aktuellt och väldigt viktigt. Det är trevligt att bekanta sig med teman som sortering, återvinning och avfallshantering via inlärningsmaterialets karaktärer”, fortsätter Lindholm.

Förstapriset pengar i klasskassan  

Uttagningstävlingens skickligaste små återvinnare får tävla om segern i Återvinningsexperterna i samband med vårens finaler. De fartfyllda finalerna ordnas på avfallsstationerna och fem lag från västra respektive östra Nyland har chansen att bli nummer ett i tävlingen.

”Eleverna som tagit sig till final får tillbringa en spännande förmiddag på avfallsstationen. Och det lönar sig att satsa på tävlingen eftersom vinnarlagen i Återvinningsexperterna får 500 euro i klasskassan som pris”, tipsar Lindholm.

”Respons från tidigare år visar att tävlingen är populär både bland elever och lärare. Vi hoppas förstås att så många som möjligt av lärarna på vårt område anmäler sin fjärdeklass också i år”, säger Johanna Lindholm.

Återvinningsexperternas uttagningstävling inleddes den 1.10.2023 och man kan anmäla den egna klassen genom att fylla i blanketten på Rosk’n Rolls webbplats www.rosknroll.fi/sv/atervinningsexperterna. Det går att delta i uttagningstävlingen fram till den 31.3.2024.

Nelosluokkalaisten kisa Domargårdin jätekeskuksessa.
Så här fartfyllt gick det undan när Återvinningsexperterna-finalen avgjordes på Borgå avfallscentral i fjol våras.