Fjärdeklassare tävlade i återvinningskunskap – vinnarlagen kammade hem jättecheck

6.5.2022 Aktuellt

På Munka avfallscentral i Lojo och på Domargård avfallscentral i Borgå tävlades det i veckan i kunskap och snabbhet när Rosk’n Rolls tävling Återvinningsexperterna avgjordes i spännande regionfinaler. Pusulan koulu från Lojo och Lovisaskolan Valkon koulus lag tog hem spelet efter fina slutspurter.

Oppilaat ratkaisevat lajittelutehtävän Domargårdin jätekeskuksessa.
Kvarnbackens skolans lag i full fart med en uppgift.

Återvinningsexperternas final mättes fjärdeklassarnas kunskap om avfall och återvinning och mått av varandra tog ett gäng duktiga expertfröer från västra och östra Nyland.

Lagen, som bestod av tre elever, testade sitt kunnande på en uppgiftskantad bana som löpte via de bergiga sluttningarna, över den stängda avfallsdeponin på Munka avfallscentral och vidare i mål. På Domargård avfallscentral låg både start och mål låg på träfältet på den gamla deponin. Vid kontrollerna fick finalisterna bland annat fundera på sortering av bioavfall, på olika avfallsslags ekologiska ryggsäck samt lösa praktiska sorteringsuppgifter.

Erik Salomaa från Sjundeå svenska skola hade övat samma morgon inför tävlingen – genom att föra ut soporna. Alldeles tydligt hade både han och lagkamraterna Rasmus Ikävalko och Oliver Kottelin nogtrimmat sitt återvinningskunnande inför Återvinningsexperternas final.

”Roligt race”

”Det här var jätteroligt och spännande och uppgifterna var inte alls så svåra”, sammanfattar Oliver efter målgången.

Kyrkfjärdens skolas lag i full fart med en uppgift under Återvinningsexperterna på Munka avfallscentral.
Kyrkfjärdens skolas lag i full fart med en sorteringsuppgift.

”Farligt avfall är svårt”, kommenterade för sin del Wilma Forsström från Västankvarns skola i Ingå och kom med ett tips:

”Sådana där varningsmärken kan hjälpa en att sortera farligt avfall rätt.”

Nea Heikkonen, Nelli Halla och Oskari Luume från Pornaisten yhtenäiskoulu värmde upp på startområdet genom att hoppa och vifta med armarna. Hade trion kanske tränat också inför tävlingen?

”Nå inte egentligen … men jag har nog gett lite sorteringsanvisningar åt familjen där hemma”, säger Nea Heikkonen.

Tajt race

Det gicks en hård kamp om segern på avfallscentralerans område, och en del av lagen höll på att förgås av spänning. För att vinna krävdes det inte enbart snabba utan också korrekta svar, och det gjorde tävlingen ännu tuffare.

Efter ett tajt race var det slutligen den kunniga och effektiva trion från Pusulan koulu i Lojo som spurtade till seger. Jubelropen skallade högt och länge när Stella Karjalainen, Tuukka Rissanen och Alex Rytkönen fick ta emot en jättelik prischeck på 500 euro för hela klassens del.

 ”Hurraaaaaa!!!!! Vi gjorde det”, jublade vinnartrion och hade planen klar direkt: checken ska upp på väggen i klassrummet.

Kierrätysexpertti-kisan voittajajoukkue jättimäisen palkintosekin kanssa.

På Domargård avfallscentral var det Valkon koulus Hilla Koskinen, Adela Pukkila och Verneri Väkevä som kammade hem segern – vilket inte kom som någon större överraskning för dem.

”Tävlingen gick perfekt!”

Bägge lagen hade redan funderat på vad jättecheckerna på 500 euro ska användas till: de ska sättas i klassernas lägerskolekassa.

Återvinningsexperternas uttagningstävling körde i gång på senhösten och vid utgången av mars hade över 270 lag från tio olika orter testat sina kunskaper om avfallshantering och sortering via ett mobilspel. Spelstunden föregicks av en lektion tillsammans Rosk’n Rolls miljöutbildare.

Ur lärarsynvinkel är det välkommet med olika sätt att föra in återvinningskunskap som en del av undervisningen. Inför själva tävlingen hade klasserna också möjlighet att förbereda sig genom att bekanta sig med Rosk’n Rolls läromaterial Otto och Ronja återvinner.

Kierrätysexpertit käynnissä Domragåridin  jätekeskukssesa.
Tiukka kilpailu käytiin Domargårdin jätekeskuksen puukentällä.

Återvinningsexperterna ordnas i år för femte gången i ordningen. Deltog i västra Nyland gjorde lag från Kyrkfjärdens skola, Västankvarns, Pusulan koulu, Kirkonkylän koulu och Sjundeå svenska skola samt i östra Nyland Hinthaaran koulu, Kvarnbackens skola, Strömborgska skolan, Valkon koulu och Pornaisten yhtenäiskoulu.