Nelosluokkalaiset kisasivat kierrätystaidoissa – voittajajoukkueet lunastivat jättisekit

6.5.2022 Ajankohtaista

Lohjan Munkkaan jätekeskuksessa ja Porvoon Domargårdin jätekeskuksessa kisailtiin viikolla tiedossa ja nopeudessa, kun Rosk’n Rollin Kierrätysexpertit-kisa huipentui jännittäviin aluefinaaleihin. Aluefinaalien voittoon kiri Pusulan koulu Lohjalta ja Valkon koulun joukkue Loviisasta.

Oppilaat ratkaisevat lajittelutehtävän Domargårdin jätekeskuksessa.
Kvarnbackens skolanin joukkue tehtävän parissa.

Kierrätysexperttien loppukilpailussa mitattiin nelosluokkalaisten tietoa jätteistä ja kierrätyksestä, ja mittaa toisistaan ottivat yhteensä viisikymmentä etevää expertinalkua Länsi- ja Itä-Uudeltamaalta.

Kolmesta oppilaasta koostuvat joukkueet testasivat osamistaan tehtäväradoilla.  Munkkaalla rata kiersi jätekeskuksen kallioisten rinteiden ja vanhan jätetäytön kautta maaliin. Domargårdin  rata puolestaan kiersi vanhan jätetäytön päällä olevalla puujätekentällä. Vastaan tulevilla rasteilla finalistit saivat muun muassa pohtia biojätteiden lajittelua, järjestää erilaisia jätteitä ekologiseen selkäreppuun sekä ratkoa käytännön lajittelutehtäviä.

Sjundeå svenska skolanin Erik Salomaa oli harjoitellut kisaa varten samana aamuna – viemällä roskat ulos. Selkeästi sekä hän että joukkuekaverit Rasmus Ikävalko ja Oliver Kottelin olivat trimmanneet kierrätysosamistaan Kierrätysexperttien finaalia varten.

”Kisa on ollut todella hauska ja jännittävä, ja tehtävät eivät olleet hirvittävän vaikeita”, Oliver kiteytti kisan kulkua joukkueen tultua maaliin.

Oppilaat lajittelutehtävän parissa Munkkaan jätekeskuksessa.
Kyrkfjärdens skolanin joukkue taistelee Kierrätysexperttien voitosta.

”Vaarallinen jäte on vaikea”, kommentoi sen sijaan Wilma Forsström Västankvarnin koulusta Inkoosta, ja tarjoili samalla pienen neuvon:

”Sellaiset varoitusmerkit auttavat lajittelemaan vaaralliset jätteet oikein.”

Pornaisten yhtenäiskoulun Nea Heikkonen, Nelli Halla ja Oskari Luume lämmittelivät ennen lähtöä hyppimällä ja huitomalla. Oliko kenties myös harjoiteltu lajittelua kisaa ajattelen?

”Eeeei nyt sillai … mutta kotiväelle on kyllä kerrottu lajitteluohjeita”, Nea Heikkonen paljasti.

Tiukka taistelu

Jätekeskuksien alueilla käytiin tiukkaa kamppailua voitosta, ja osalla joukkueista jännitys meinasi vetää pidemmän korren. Voittaakseen piti jokainen tehtävä ratkaista – ei pelkästään nopeasti, vaan myös oikein – ja se toi kisaan lisää haasteita.

Kierrätysexpertit-kisan voittoon Länsi-Uudellamaalla kiri tiukan kamppailun jälkeen tietävä ja tehokas kolmikko Pusulan koulusta. Riemu ei meinannut ottaa loppuakseen, kun Stella Karjalainen, Tuukka Rissanen ja Alex Rytkönen koko luokkansa puolesta ottivat vastaan 500 euron jättisekin.

”Hurrraaaaaa!!!!! Me tehtiin se”, voittajakolmikko riemuitsi ja suunnitteli heti sekille paraatipaikan luokan seinälle.

Kierrätysexpertti-kisan voittajajoukkue jättimäisen palkintosekin kanssa.

Itä-Uudenmaan kisan vei Valkon koulun Hilla Koskinen, Adela Pukkila ja Verneri Väkevä, ja voitto ei sinänsä tullut yllätyksenä – ainakaan heille itselleen.

”Kisa sujui täydellisesti”, totesivat iloiset voittajat.

Molemmilla voittajajoukkueella olivat jo valmiiksi miettineet, miten palkintorahat käytetään: leirikoulukassaan tuli mukava lisä.

Kierrätysexpertit alkoi loppusyksystä 2021 alkukilpailuilla, ja maaliskuun 2022 loppuun mennessä yli 270 joukkuetta kymmeneltä eri paikkakunnalta oli testannut jätehuollon ja lajittelun osaamistaan mobiilipelissä. Pelihetkeä edelsi oppitunti Rosk’n Rollin ympäristökouluttajan kanssa. 

Opettajien näkökulmasta erilaiset tavat tuoda kierrätysasiat osaksi opetusta ovat tervetulleita. Itse Kierrätysexperit-kilpailuun pystyi valmistautumaan myös perehtymällä Rosk’n Rollin Otto ja Ronja kierrättävät -opetusmateriaaliin.

Kierrätysexpertit käynnissä Domragåridin  jätekeskukssesa.
Tiukka kilpailu käytiin Domargårdin jätekeskuksen puukentällä.

Rosk’n Rollin jäteaiheinen kisa Kierrätysexpertit järjestettiin tänä vuonna viidettä kertaa. Länsi-Uudenmaan finaaleihin osallistuivat Kyrkfjärdens skola, Västankvarns skola, Pusulan koulu, Kirkonkylän koulu ja Sjundeå svenska skola, Itä-Uudenmaan finaalissa kisailivat Hinthaaran koulu, Kvarnbackens skola, Strömborgska skolan, Valkon koulu ja Pornaisten yhtenäiskoulu.