Återvinningsexperterna avgjordes – de skickligaste återvinnarna kommer från Sipoonlahden koulu i Sibbo

21.5.2024 Meddelande

Fjärdeklassarnas egen tävling i återvinningsanda, Återvinningsexperterna, avgjordes i dagens händelserika final som ordnades på Borgnäs avfallsstation. I år kommer Östnylands tuffaste återvinnare från Sipoonlahden koulu.

Kierrätysexperttien voittajakolmikko palkintosekki kädessä.
Nona Leinonen (t.v.), Armi Kaartinen och Ilona Kansanen från Sipoonlahden koulu jublar över segern i Återvinningsexperterna.

”Yes, vi vann!”

Armi Kaartinen, Ilona Kansanen och Nona Leinonen från Sipoonlahden koulu är superglada över vinsten i Återvinningsexperterna och viftar i luften med en stor prischeck. Så finns det också mycket att glädjas åt efter att finalen på Borgnäs avfallsstation avgjorts; kunskaperna kring sortering, återvinning och cirkulär ekonomi har byggts på rejält och utöver det klirrar 500 euro i klasskassan.

”Det känns helt fantastiskt”, tjuter vinnartrion glatt.

”Lite konstigt känns det också att vi vann. Det här hade vi inte väntat oss”, säger Armi Kaartinen efter att tävlingen avgjorts.

Men låt oss backa en aning.

Kierrätysexpertit-kisa Pornaisten jäteasemalla.
Sipoonlahden koulus lag i farten.

Fem kunniga finalister

Den tuffa trion från Sipoonlahden koulu tog sig vidare till Återvinningsexperterna-finalen från vinterns uttagningstävling. Då besökte Rosk’n Rolls Återvinningscoach klassen med en kort föreläsning och ett mobilspel där den insamlade kunskapen testades. Utifrån spelresultaten tog sig fem kunniga lag ur en skara på runt trehundra elever sig till final.

På Borgnäs avfallsstation sågs en tuff kamp mellan Gumbostrand skola från Sibbo, Borgnässkolan Mika Waltarin koulu, som tävlade med hemmaplansfavör, samt Kevätkummun koulus och Strömborgska skolans elever från Borgå.

”Återvinningsexperterna har för många lärare blivit ett stående inslag i undervisningen i miljöfostran. Vårt inlärningsmaterial Otto och Ronja återvinner riktar sig till lågstadieelever och ger en inblick i avfallshantering, sortering och återvinning. I fjärde klass har eleverna möjlighet att tävla mot andra skolor och mäta sina kunskaper”, säger Rosk’n Rolls miljöutbildare Rakel Allén.

Fartfylld och rolig tävling

Det är precis det som Återvinningsexperterna handlar om. På Borgnäs avfallsstation sågs fartfyllda situationer när finalteamen försökte komma i mål så fort som möjligt. Det tarvades sorteringsfärdigheter och återvinningskunnande på banan som löpte runt avfallsstationen, och fjärdeklassarna klarade kunnigt av samtliga kontroller före målgången.

”Den första och sista kontrollen ställde till med besvär för oss”, medger Hilda-Maija Hiltunen från Strömborgska skolan. ”Synd ändå att vi inte kan delta nästa år också!”, tillägger hon.

”Det roligaste var … allting””, säger Miio Vihtari från Gumbostrand skola.

Den glada stämningen, typisk för Återvinningsexperterna-tävlingen, sken igenom också i år. Speciellt glada var förstås vinnartrion, som får föra glädjenyheter till sin fjärdeklass. Vad prispengarna ska användas till är än så länge öppet.

Kierrätysexpertit-kisa Pornaisten jäteasemalla.
Strömborgska skolans Hilda-Maija Hiltunen, Ian Lehtinen och Walter Tillman springer i mål.

Resplaner eller scenplaner

”Vi går till mäkkärn!”, utropar Nona Leinonen, men lagkamraterna rättar henne.

”Vi ska kanske åka på klassresa. Eller så sätter vi upp en pjäs till”, säger Armi Kaartinen.

Sipoonlahden koulus fjärdeklass har redan spelat en pjäs och biljettintäkterna fungerar som boägg för klassens kommande gemensamma stunder.

Återvinningsexperterna, Rosk’n Rolls tävling för fjärdeklassare i Väst- och Östnyland, ordnades i år för sjunde gången. I tävlingens olika moment deltog sammanlagt över 600 elever från 25 olika skolor i Väst- och Östnyland.

Den västnyländska finalen avgörs på torsdag på Karis avfallsstation.