Oppilaita jäteasemalla.

Kierrätysexpertit-kisa ratkesi – etevimmät kierrättäjät tulevat Sipoonlahden koulusta

21.5.2024 Tiedote

Nelosluokkalaisten oma kierrätyshenkinen kisa, Kierrätysexpertit, ratkesi tänään Pornaisten jäteasemalla käydyssä, tapahtumarikkaassa finaalissa. Itä-Uudenmaan kovimmat kierrättäjät tulevat tänä vuonna Sipoonlahden koulusta.

Kierrätysexperttien voittajakolmikko palkintosekki kädessä.
Nona Leinonen (vas.), Armi Kaartinen ja Ilona Kansanen Sipoonlahden koulusta riemuitsivat Kierrätysexpertit-kisan voitosta.

”Jee, me voitimme!”

Armi Kaartinen, Ilona Kansanen ja Nona Leinonen Sipoonlahden koulusta riemuitsevat Kierrätysexpertit-kisan voitosta ja heiluttavat isoa palkintosekkiä ilmassa. Ilon aiheita onkin runsaasti Pornaisten jäteasemalla pidetyn finaalin ratkettua; tietoa lajittelusta, kierrätyksestä ja kiertotaloudesta on kertynyt roppakaupalla ja sen lisäksi luokan kassaan kilahtaa 500 euroa.

”Aivan mahtava juttu”, iloinen voittajakolmikko hihkuu.

”Vaikka tuntuukin kummalliselta, että voitimme. Tätä emme osanneet odottaa”, Armi Kaartinen pohtii kisan ratkettua.

Pakitetaan kuitenkin hieman.

Kierrätysexpertit-kisa Pornaisten jäteasemalla.
Sipoonlahden koulun joukkue vauhdissa.

Viisi osaavaa finalistia

Tehokolmikko Sipoonlahden koulusta selvitti tiensä Kierrätysexpertit-finaaliin talvella käydystä alkukilpailusta. Silloin Rosk’n Rollin Kierrätyskoutsi vieraili luokassa lyhyen luennon ja kerrytettyä tietoa testaavan mobiilipelin kera. Pelituloksen pohjalta tiensä finaaliin raivasivat viisi osaavaa joukkuetta noin kolmensadan oppilaan joukosta.

Pornaisten jäteasemalla nähtiin tiukka kamppailu sipoolaisen Gumbostrand skolanin, kotipaikkaedulla kilpailleen Pornaisten Mika Waltarin koulun, Porvoon Kevätkummun koulun sekä Strömborgska skolanin jokkueiden kesken.

”Monelle opettajalle Kierrätysexpertetistä on tullut vakituinen osa ympäristökasvatusta. Opetuskansiomme Otto ja Ronja kierrättävät on suunnattu alakoululaisille, ja se tarjoaa tietoa jätehuollosta, lajittelusta ja kierrätyksestä. Neljännellä luokalla oppilailla on mahdollisuus kilpailla muita kouluja vastaan ja mitata osaamistaan”, Rosk’n Rollin ympäristökouluttaja Rakel Allén sanoo.

Vauhdikas ja hauska kisa

Pornaisten jäteasemalla nähtiin vauhdikkaita tilanteita, kun finaalijoukkueet yrittivät selvitä maaliin mahdollisimman nopeasti. Lajitteluosaamista ja kierrätystietoa tarvittiin jäteasemaa kiertävän radan rastilla, ja upeasti nelosluokkalaiset finalistit tiesivät tiensä maaliin asti.

”Ensimmäinen ja viimeinen tehtävä teettivät meille hankaluuksia”, Strömborgska skolanin Hilda-Maija Hiltunen tunnustaa. ”Harmi, ettemme voi osallistua uudestaan ensi vuonna!”, hän lisää.

”Hauskinta oli…ihan kaikki!”, Gumbostrand skolanin Miio Vihtari sanoo.

Kierrätysexpertit-kisalle tyypillinen iloinen meininki paistoi läpi myös tänä vuonna. Erityisen iloinen oli totta kai voittajakolmikko, joka sai viedä nelosluokkaansa riemu-uutisia. Mitä palkintorahalla tehdään, on sen sijaan vielä auki.

Kierrätysexpertit-kisa Pornaisten jäteasemalla.

Retkelle tai näyttämölle

”Mennään mäkkäriin!”, Nona Leinonen kiljahtaa, mutta joukkuekaverit korjaavat häntä.

”Lähdemme ehkä luokkaretkelle. Tai pistämme pystyyn toisen näytelmän”, Armi Kaartinen sanoo.

Sipoonlahden koulun nelosluokka on jo yhden näytelmän esittänyt. Lipputulot toimivat pesämunana luokan tulevia yhteisiä hetkiä varten.

Rosk’n Rollin Itä- ja Länsi-Uudenmaan nelosluokkalaisille suunnattu Kierrätysexpertit-kisa järjestettiin tänä vuonna seitsemättä kertaa. Kisan eri vaiheisiin osallistui yhteensä yli 600 oppilasta 25:stä eri koulusta Itä- ja Länsi-Uudellamaalla.

Länsi-Uudenmaan finaali ratkaistaan torstaina Karjaan jäteasemalla.