Flytande livsmedel

soppa

Hör till avfallsslaget

Bioavfall

Information om avfallet

Bioavfall är sådant avfall som förmultnar och som uppkommer i köket och vid matlagning. Bioavfallet sorteras i en värmeisolerad kompostor som är skyddad från skadedjur eller i fastighetens bioavfallskärl. Låt överflödig vätska rinna av. Lägg endast nedbrytbara material, inte plast, i bioavfallet. Bioavfallet som läggs i bioavfallskärlet ska packas i en nedbrytbar förpackning:

  • En tom kartongförpackning, t.ex. ett flingpaket, inte en plastad förpackning som en mjölkkartong
  • En tom papperspåse. t.ex. mjölpåse eller sockerpåse
  • En påse vikt av en dagstidning
  • En bioavfallspåse av papper eller plast från butiken
Bioavfall mottas även på avfallscentralerna.

Flytande livsmedel kan inte sättas i bioavfallskärlet på grund av att de rinner. Kan utan fasta bitar hällas i avloppet, till exempel kräm, välling, purésoppa, spad, drycker, mjölkprodukter. De fasta bitarna kan läggas i bioavfallskärlet om de fått rinna av. Kan komposteras i den egna kompostorn, bara man ser till att komposten inte blir för våt. Matolja får inte hällas i avloppet utan läggs tätt förpackad i en plastflaska i blandavfallet.

Insamlingsställen

Fastighetens bioavfallskärl
Avfallsstationer:
Pris
4.00 € / under 200 l
8.00 € / påbörjad m3
Mottagningsställen och mängdbegränsningar

Vad händer med avfallet?

Från hushållskomposten får du trädgårdsmylla.

Bioavfallet som samlas in på vårt område transporteras till biogasansläggningar i hemlandet. Av avfallet framställs biogas genom rötning. Biogas kan till exempel användas som bränsle för privatbilar, för den kommunala avfallshanteringens nyttofordon eller för stadsbussar. Rötningsresterna som uppstår när gasen framställs kan användas exempelvis som gödsel inom jordbruket.

Läs mera om materialets återvinning
Gasum Oy