Bekämpa larver, mata inte insekter

14.9.2023 Aktuellt

Hösten kan locka oönskade gäster till avfallskärlet i form av larver och getingar. Genom att packa bioavfallet noggrant kan du förbygga problemen.

Flugor och getingar som söker efter mat ställer till det för våra kunder både i hemmen och på gårdarna. Med en liten insats kan vi hålla de slingrande fluglarverna och aggressiva getingarna borta – även från avfallskärlen.

Genom att plocka avfallsäpplen och resa bort övermogna bär från buskarna minskar du på mängden lämplig näring för insekterna på gården. Både flugor och getingar är sötsugna och bioavfall lockar till dem till avfallskärlet.

Getingarna kan bygga bon och flugorna lägger ägg, vilket leder till att de gaddförsedda flygfän och slingrande fluglarverna är till besvär för våra kunder.

”Förebyggande åtgärder är den bästa metoden. Genom att packa bioavfallet noggrant i till exempel en kartongförpackning som inte är plastad eller en påse vikt av en dagstidning kan du med samma bekämpa larver och getingar”, säger Rosk’n Rolls servicechef Tuija Klaus.

Klaus påminner att det inte är någon stor fara ifall larverna hittas i ditt avfallskärl.

”Du kan torka bort larverna från kärlets kanter med tillexempel ett hushållspapper.”

Det gäller att vara försiktig med getingarna. Kolla att det inte finns några getingbon i sopkärlet eller sopskjulet och avlägsna eventuella bon, vid behov med hjälp av ett proffs. Sopbilschaufförerna tackar även för en trygg arbetsmiljö.