Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse av webbplatsen som möjligt.
Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.

x
Röda julstjärnor

Julfrid till sopkärlet

Under veckorna 52 och 1 kan tömningarna utföras 1-2 dagar tidigare eller senare än normalt. Sopbilarna kör inte på julafton 24.12, juldagen 25.12 och nyårsdagen 1.1. 

Julveckans tömningar börjar sö 22.12. De kärl som vanligtvis töms på måndagar och tisdagar kommer i de flesta fall att tömmas på förhand. Mellandagarnas (26.-27.12) tömningar görs i normal tidtabell eller med en dags fördröjning. 

Avfallsstationerna håller stängt på julaftonen och helgdagar

Alla avfallsstationer är stängda 24.-26.12.2019 samt på nyårsdagen 1.1 och trettondag 6.1. För övrigt betjänar de enligt normala vinteröppettider. 

Sorteringstips under jul och nyår

Här kommer några knep för hur man förebygger att avfallskärlet svämmar över:

  • Fundera över vad du köper.
  • Frys ned överlopps mat.
  • Sortera avfallet.
  • Platta till förpackningarna och för en del av förpackningarna först efter helgen till fastighetens avfallstak eller ekopunkten.

Folieformar 

Tomma och rena till fastighetens metallinsamlingskärl eller till insamlingen som finns vid ekopunkterna eller för till avfallsstationen.

Julgranar

  • Fastigheter med över 5 lägenheter med bioavfallsinsamling: Granen lämnas utanför sophuset eller intill avfallskärlet, senast 13.1.2020.
  • Fastigheter med under 5 lägenheter och i egnahemshus: För avgiftsfritt till avfallsstationen.
  • Egnahemshus: För avgiftsfritt till avfallsstationen. 
  • I östra Nyland kan granen också föras (senast 12.1.2020) till separata insamlingspunkter.

Skinkfett

Använd vid tillredning av sås eller soppa. Skinkfett kan sättas i kompostbehållaren eller nedkylt i kärlen för bioavfall eller blandavfall. Inte i avloppet! Om du med skinkfettet vill göra välgörenhet, kan du i Borgå, Lojo och Vichtis delta i ”Skinktricket”: kinkkutemppu.com.

Skalen av ljus

De av plast läggs i blandavfallskärlet, de av metall läggs toma och rena i metallinsamlingen till husbolagets egna kärl, ekopunkten eller avfallsstationen. 

Gåvoband och -papper

Till blandavfall, eftersom dessa ofta innehåller tejp, stift, band och mycket tryckfärger som inte duger som råvara för nytt papper eller kartong.

Kartong och pappförpackningar

Choklad- och leksaksförpackningar, bruna papplådor osv. är kartongavfall. För till fastighetens kartonginsamlingskärl, till insamlingen som finns vid vissa ekopunkter eller till avfallsstationen.

Förpackningsplast samt styrox

Antingen till en separat insamling för förpackningsplast vid vissa Rinki-ekopunkter och avfallsstationer eller till blandavfallskärlet.

Ben

Små ben och fiskrens läggs i bioavfallskärlet. Stora, så som skinkben, läggs i blandavfallskärlet.

Nyårslyckor av tenn

Tenn innehåller bly som är farligt avfall och tas emot på avfallsstationerna eller i skåpen för farligt avfall.

Fyrverkeripjäser

Avfyrade fyrverkeripjäser och dess förpackningar läggs i blandavfallskärlet. Obs. skall vara släckta och nedkylda innan.