Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse av webbplatsen som möjligt.
Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.

x
Röda julstjärnor

Julfrid till sopkärlet

Under veckorna 52, 53 och 1 kan tömningarna utföras 1-2 dagar tidigare eller senare än normalt. Sopbilarna kör inte på julafton 24.12, juldagen 25.12 och nyårsdagen 1.1. 

Julveckans tömningar påbörjas sö 20.12 och kärlen kommer i de flesta fall att tömmas på förhand. De kärl som normalt töms på fredagar töms 1-2 dagar senare. Mellandagarnas (28.-31.12) tömningar görs enligt normal tidtabell. Fredagens, nyårsdagens, tömningar flyttas till lördagen 2.1.2021. 

Avfallsstationerna håller stängt på julaftonen och helgdagar

Alla avfallsstationer är stängda 24.-26.12.2020 samt på nyårsdagen 1.1 och trettondagen 6.1.2021. För övrigt betjänar avfallsstationerna enligt normala vinteröppettider. 

Sorteringstips för jul och nyår

Så här undviker du att avfallskärlet svämmar över under helgerna:

  • Fundera över inköpen, köp inte onödigt skräp.
  • Frys ned överlopps mat.
  • Sortera avfallet och packa det tätt.
  • Platta till förpackningarna och för en del av förpackningarna först efter helgen till fastighetens avfallstak eller ekopunkten.

Julgranar

  • I husbolag: Vid fastigheter med över fem lägenheter med bioavfallsinsamling kan granen lämnas  intill bioavfallskärlet, utanför det låsta sophusetsenast den 17.1.2021. De som bor i fastigheter med mindre än fem lägenheter kan föra granen avgiftsfritt till avfallsstationen.
  • Egnahemshus: För granen avgiftsfritt till avfallsstationen. På avfallsstationen samlas de med ris och kvistar.
  • I östra Nyland kan granen också föras (senast den 17.1.2021) till separata insamlingspunkter.

Skinkfett

Använd vid tillredning av sås eller soppa. Skinkfett kan sättas i kompostbehållaren eller nedkylt i kärlen för bioavfall eller blandavfall. Inte i avloppet!

BEN

Små ben och fiskrens läggs i bioavfallskärlet. Stora, så som skinkben, läggs i blandavfallskärlet.

FOLIEFORMAR 

Tomma och rena till fastighetens metallinsamlingskärl eller till insamlingen som finns vid ekopunkterna eller för till avfallsstationen.

Skalen av ljus

De av plast läggs i blandavfallskärlet, de av metall läggs tomma i metallinsamlingen till husbolagets egna kärl, ekopunkten eller avfallsstationen. 

Gåvoband och -papper

Till blandavfall, eftersom dessa ofta innehåller tejp, stift, band och mycket tryckfärger som inte duger som råvara för nytt papper eller kartong.

Chokladaskar och julkalendrar

För till kartonginsamlingen, men ta ut chokladens plastunderlag först och sätt det i plastförpackningsinsamlingen. Även leksaksförpackningar och bruna papplådor är kartongavfall. Kom ihåg att platta till!

Julblommors plastomslag samt styrox från förpackningar

Till insamlingen för förpackningsplast, även livsmedels- och leksaksförpackningar av plast hör till insamlingen för förpackningsplast.

Nyårslyckor av tenn

Tenn innehåller bly som är farligt avfall och tas emot på avfallsstationerna eller i skåpen för farligt avfall.

Fyrverkeripjäser

Samla in avfyrade fyrverkeripjäser och lägg i blandavfallskärlet. Obs. skall vara släckta och nedkylda innan.