Med hjälp hjälp av sommarjobbarna rullar avfallshanteringen på under semestersäsongen

12.6.2019 Meddelande

Sommaren är säsong för avfallshanteringsbolaget Rosk’n Roll, då områdets invånarantal stiger väldigt i och med att sommargästerna anländer. Även de stadigvarande invånarna har tid att städa sina gårdar och knutar där hemma. Rosk’n Roll klarar av sommarsäsongen med hjälp av sina flitiga och entusiastiska sommarjobbare.

Sommarjobbarna arbetar i avfallshanteringsbolaget med såväl kontorsjobb som exempelvis kundservice, som på avfallscentralerna som arbetare vid vågarna och kundrådgivare på avfallsstationerna.

Dessutom jobbar minderåriga ungdomar med olika lätta utomhus- och underhållsarbeten. Deras arbetsperioder är tre veckor långa och börjar stegvis från halva juni ända fram till augusti. Ungdomarna jobbar i avfallshanteringsbolaget alltid med ett arbetspar. Christoffer Sahlberg som är 15 år och jobbar på Munka avfallscentral i Lojo, är en av de unga sommarjobbarna och det här är hans första arbetsplats.

– Jag sökte sommarjobb från Rosk’n Roll, eftersom jag utifrån jobbannonsen tänkte att det finns mångsidiga arbetssysslor här. Jag har redan fått bl.a. städa upp området och tvätta avfallskärl i kärllagret även om jag bara hunnit jobba ett par dagar. Sommarjobbet har känts kul och det bästa är de trevliga arbetstagarna som har tagit väl emot mig och handlett mig i jobbet, berättar Christoffer.  

En karriär inom miljöbranschen via sommarjobbet

Förutom att sommarjobbarna ser till att avfallshanteringen rullar på under de fastanställdas semesterperiod, kan det hända att de också stannar i bolaget för en längre tid. Laura Heikkinen är en av dem som börjat sin karriär på Rosk’n Roll via sitt sommarjobb och nu jobbar hon på avfallsstationen som fältarbetsledare.

– Jag kom första gången hit till avfallsstationen i Domargård i Borgå för att jobba under sommaren 2017. Jag fortsatte efter sommaren vid sidan av mina ingenjörsstudier i miljöteknik på Rosk´n Roll som timanställd vid vågarbetet i mottagningen samt på avfallsstationen. När det på avfallsstationen på våren 2018 lediganslogs ett fast jobb som kundrådgivare, så sökte jag jobbet och fick det. Jag känner att jag i mitt arbete har kunnat väl utnyttja de kunskaper jag har förvärvat under studierna. Det är fint att kunna hjälpa och vägleda kunder, konstaterar Laura. 

Även Matias Virta som är 23 år och studerar till ingenjör, har trivts på Rosk’n Roll redan i flera repriser. Han jobbar tredje sommaren på Munka avfallscentral.

– Jag har under mina sommarjobb fått avklarat den praktik som hör till mina studier och fått utnyttja mina studier i miljö- och energiteknik i samband med jobbet. Den här sommaren behövde jag inte längre det här jobbet för min praktik, men jag har under de tidigare somrarna trivts så bra i Rosk´n Rolls supergäng, att jag återigen sökte mig hit. Och givetvis så tror och hoppas jag att denna erfarenhet är till nytta då jag söker efter fast arbete då mina studier upphör i höst, berättar Matias.