Förbered dig för avfallshanteringen under julen

19.12.2017 Meddelande

Rosk’n Roll avfallshanteringstjänster påminner om att man klarar av den växande avfallsmängden under julen genom att förbereda sig. Sockenhelgerna kring julen och nyåret påverkar avfallshanteringens tjänster, särskilt i fråga om avfallsstationernas öppettider och tidpunkterna för tömning av avfallskärl.

Till följd av helgdagarna under julen och nyåret kan tömningen av avfallskärl ske 1–2 dagar tidigare eller senare. Det sker inga avfallstransporter 25.12, 1.1 och 6.1.

Du kan förhindra att blandavfallskärlet blir fullt för tidigt genom att pressa ihop avfallet. Om avfallet inte får plats i blandavfallskärlet kan du placera det i säckar bredvid avfallskärlet och då tar sopbilen med sig säckarna som avgiftsbelagt tilläggsavfall.

Avfallskärlen vid ekopunkterna är ofta överfulla genast efter helger. Därför är det bäst att föra det återvinnbara avfallet till ekopunkterna först lite senare.

Återvinn julgranarna

Rosk’n Roll samlar även in julgranar från de rad- och höghusfastigheter på över fem lägenheter som hör till bioavfallsinsamlingen. Invånarna kan lämna sina julgranar i närheten av avfallsskjulet utanför det låsta utrymmet senast 14.1.2018.

Granar tas emot utan avgift på alla Rosk’n Rolls avfallsstationer under öppettiderna. I östra Nyland finns dessutom insamlingspunkter för granar och du hittar kontaktuppgifterna på adressen: http://www.rosknroll.fi/om-atervinning/julens-sopor/

Avfallsstationerna är stängda 25–26.12.2017 och på nyårsdagen 1.1 och trettondagen 6.1.2018. Vid övriga tider betjänar avfallsstationerna som vanligt.

Närmare information om tidtabellerna för avfallshanteringen och tips för sortering under jultiden finns på Rosk’n Rolls webbplats http://www.rosknroll.fi/om-atervinning/julens-sopor/

På webbplatsen kan du också skriva ut sorteringsanvisningar för julens avfall och hänga upp dem till exempel på husbolagets anslagstavla.

Inget skinkfett i avloppet

För att undvika stopp i avloppsröret ska du inte hälla stekfettet från skinkan i avloppet. Utnyttja stekfettet i såser eller som bas för en soppa. Skinkfettet kan också komposteras eller slängas nedkylt och förpackat i bioavfallet eller i insamlingskärlet för blandavfall.

Rosk’n Roll avfallshanteringstjänster deltar i år i den nationella kampanjen Skinktricket. I kampanjen återvinns stekfettet som förnybart bränsle. Välgörenhetskampanjens vinst doneras till Hope ry som stöder mindre bemedlade familjer. I kampanjen som ordnas av den kemiska industrin deltar 14 aktörer. I östra och västra Nyland tas skinkfett emot på nio ställen under tiden 20.12.2017 – 4.1.2018.

I Lojo:

K-Citymarket Lojo, Rinki-ekopunkten, Ojamoåsvägen 61

Rosk’n Roll avfallshanteringstjänsters avfallsstation på Munkabacken 51, mottagning under stationens öppettider.

I Borgå:

K-Citymarket Borgå, Runebergsgatan 33

Neste Borgå Montörsvägen, Montörsvägen 4

Rosk’n Roll avfallshanteringstjänsters avfallsstation på Domargård, Ritabackavägen 20, mottagning under stationens öppettider.

I Vichtis:

K-Citymarket Vichtis Nummela, i samband med flaskåterlämningen, Tuusankaari 1
K-Supermarket Vichtis, Rinki- ekopunkten, Kirjavantie 2
Neste K Nummela, Vichtisvägen 20

Rosk’n Roll avfallshanteringstjänsters avfallsstation i Koivissilta, Kumpunotkolantie, mottagning under stationens öppettider.

Gör så här:

    1. Häll stekfettet i en tom mjölkförpackning.

    2. Stäng förpackningen till exempel med tejp.

    3. Låt fettet stelna i svalt och lämna in det på det närmsta insamlingsstället: 20.12.2017–4.1.2018.