Exceptionellt väder försvårar avfallstömningar

8.2.2019 Meddelande

På grund av ett väldigt exceptionellt snöläge är en del av avfallstransporterna försenade i Nyland. En del av tömningarna kan även bli ogjorda ifall sopbilen inte kommer fram till fastighetens avfallskärl.

”Jag kan inte minnas en så här snörik vinter”, säger Lassila & Tikanojas chaufför Eino Kotiranta, som har kört sopbil i nästan 30 år kring Vichtis och Högfors trakten.

Trafiklederna och vägarna är redan ställvis för smala för sopbilen att komma fram, vilket hindrar tömningarna. Någon förbättring är knappast att vänta de närmaste dagarna, eftersom prognosen om en mildare period gör vägarna hala och slaskiga.

”Våra transportentreprenörer strävar utan vidare till att göra sitt bästa för att rutterna ska kunna köras. I den här situationen måste man ändå sätta säkerheten i första hand och framskrida enligt möjligheter”, konstaterar Rosk’n Rolls transportchef Kaj Karlstedt.

”Ifall avfallskärlet är fullt och man inte kommer åt att tömma det, kan man lämna avfallet i en sopsäck bredvid kärlet”, tipsar Karlstedt. ”Så här på vintern orsakar det inte ens luktolägenheter.”

Ifall sopbilen inte når fastigheten på grund av förhållandet på en allmän väg, debiteras inte kunden för en utebliven tömning. Däremot ifall underhållet – vägens eller gårdens – är på fastighetens ansvar, debiteras kunden även för ett uteblivet besök. Förutom plogningen och sandningen på gården ska man även komma ihåg att ta bort snön runt och ovanpå avfallskärlet.