Elever i 4:e klass tävlade i återvinningskunskap

9.5.2019 Meddelande

Rosk’n Rolls tävling Återvinningsexperterna för elever i 4:e klass kulminerade den här veckan i regionala finaler. De fem bästa lagen från östra och västra Nyland tävlade vid avfallscentralerna i Lojo och Borgå. I finalen mätte man både återvinningskunskap och snabbhet.

Det var fart i terrängen på de klippiga backarna kring Munka avfallscentral i Lojo då de skickliga skoleleverna utförde uppgiftsbanan i Återvinningsexperternas final i västra Nyland. På Domargårds avfallscentral i Borgå ägde tävlingen rum på torsdagen på avfallsstationens topp. Dit hade en tävlingsrutt byggts på en gammal, stängd deponi.

Efter en tuff kvaltävling gick från västra Nyland till final lag från följande skolor: Sjundeå svenska skola (Sjundeå), Mustion koulu (Raseborg), Katarinaskolan (Raseborg), Västankvarns skola (Ingå) och Asemanpellon koulu (Lojo).
Från östra Nyland tävlade i finalen lag från följande skolor: Albert Edelfeltin koulu (Borgå), Vårberga skola (Borgå), Askolan koulu samt Söderkulla skola (Sibbo) och Talman koulu (Sibbo).

Segraren i västra Nyland blev Västankvarns skolas lag från Ingå och i östra Nyland Talman koulus lag från Sibbo.

Båda lagen som vann de områdesvisa finalerna får som pris en escape room-upplevelse som ordnas för hela klassen i skolan. Alla finalister belönades dessutom efter besöket på avfallscentralen med nyckelhalsband, reflexer och dricksflaskor.

”Jag vill göra den på nytt!”

I finalen löste tremannalag praktiska uppgifter på avfallscentralernas område. Förutom sorteringsuppgifter skulle lagen bl.a. veta hur konsumenterna kan handla i butiken för att spara på miljön. Av de uppgifterna på banan skulle alla lösas rätt och vinnaren var det lag som klarade banan snabbast.

”Det var jätteroligt!”
”Jag vill göra den där banan på nytt!” hördes i Lojo barnens kommentarer då de kommit i mål.

I Borgå berättade en del av barnen att de repeterat inför tävlingen ännu i bussen på väg till avfallscentralen.

Lärarna å sin sida tackade för ordnandet av tävlingen. De tyckte att det är bra när det erbjuds olika sätt att att upp återvinningstemat som en del av undervisningen.

Via frågetävling till final

Återvinningsexperterna är Rosk’n Rolls avfallsrelaterade tävling för elever i fjärde klass i grundskolan.

Uttagningen genomfördes som en frågesport via nätet och frågorna gällde sortering samt hur man kan minska på och utnyttja avfall. Lagen kunde förbereda sig genom att studera läromaterialet i Rosk’n Rolls mapp Otto och Ronja återvinner. I uttagningen deltog sammanlagt nästan 100 lag från 21 skolor i västra Nyland och nästan 80 lag från 15 skolor i östra Nyland.

Återvinningsexperterna ordnades i sin nuvarande form för andra gången i följd.