Över 1300 östnyländska åttondeklassister fick lära sig om avfallshantering

5.10.2018 Meddelande

”Kan vi ännu en gång fara till omlastningshallen för bio- och blandavfall?” ”Det är sällan som eleverna har möjlighet att åka på studiebesök utanför skolan.” ”Helt suveränt att det lokala avfallsbolaget bjuder på en sådan här helhet i miljö- och avfallsfrågor för åttondeklassisterna!”

Det här är några kommentarer som Rosk´n Roll avfallshanteringstjänster fått av lärare och elever i åttan, efter att bolaget bjudit på en lektion samt ett besök till avfallscentralen inklusive busstransport till alla åttondeklassister i Borgå, Sibbo, Lovisa, Askola och Borgnäs. Under lektionen och rundturen fick eleverna en introduktion i cirkulär ekonomi och avfallsahnteringens grunder samt en inblick i hur en modern avfallscentral fungerar.

– Avfallshanteringens historia från tidigare årtionden med avstjälpningsplatser och elevernas egna möjligheter att minska på miljöns belastning intresserade helt klart eleverna, berättar Rosk´n Rolls projektarbetare Marika Makkonen, som har planerat läromaterialet och själv också guidat många rundturer.

Hållbar utveckling och avfallssortering är till viss del nog bekanta begrepp för åttondeklassisterna. Man har hört om dem, men innebörden av att minska på avfallsmängden eller öka på sortering har man inte riktigt ännu förstått.

– Vi har haft en bra dialog med eleverna både på lektionen och under rundturen, gläder sig Makkonen. Då vi frågade eleverna vad de själva lätt kan göra för att minska mängden avfall har vi exempelvis fått som svar ”Du kan köpa mindre plastpåsar”, ”Jag kan minska på matsvinnet genom att äta tallriken tom och genom att använda gårdagens rester hemma”. Samtidigt har eleverna funderat över betydelsen av sina egna handlingar. Det är stora frågor vi har funderat på tillsammans med eleverna.

Eleverna i östra Nyland transporterades i september och oktober för att bekanta sig med Domargårds avfallscentral i Borgå. Områdets alla åttondeklassister bjöds in och alla skolor deltog. Sammanlagt fick 1350 elever samt deras lärare ta del av lektionen och besöket på avfallscentralen. Nu fortsätter Rosk´n Rolls lektion och guidade rundtur i västra Nyland.