Torju toukat, älä ruoki hyönteisiä

14.9.2023 Ajankohtaista

Syksy saattaa houkutella ei toivottuja vieraita jäteastialle toukkien ja ampiaisten muodossa. Pakkaamalla biojätteet huolellisesti voi ehkäistä ongelmia.

Syötävää etsivät kärpäset ja ampiaiset pistävät asiakkaamme ahtaalle, kotioloissa ja pihapiireissä. Pienillä teoilla voimme pitää kiemurtelevat kärpäsentoukat ja aggressiiviset ampiaiset loitolla – myös jäteastioilta.

Poimimalla jäteomenat ja putsaamalla ylikypsät marjat puskista puhdistamme pihaa hyönteisille kelpaavasta ravinnosta. Sekä kärpäset että ampiaiset ovat persoja makealle ja ruokaperäinen jäte houkuttelee niitä jäteastialle.

Siinä, missä ampaiset saattavat rakentaa pesän, kärpäset laskevat munia. Sen seurauksena surraavat pistäjät ja kiemurtelevat kärpäsentoukat kiusaavat asukkaita.

”Ennaltaehkäisy on paras keino. Pakkaamalla biojätteet huolellisesti, esimerkiksi pinnoittamattomaan kartonkipakkaukseen tai sanomalehdestä taiteltuun pussukkaan, torjut samalla toukkia ja siivekkäitä”, sanoo Rosk’n Rollin palvelupäällikkö Tuija Klaus.

Klaus muistuttaa, että hätä ei ole suuri, vaikka toukat olisivat löytäneet sijan jäteastiastasi.

”Toukat voi pyyhkiä pois astian kaulukselta ja reunoilta, vaikka talouspaperilla.”

Ampiaisten kanssa kannattaa olla varoivainen. Tarkista jäteastiat ja jätekatokset ampiaispesien varalta ja poista mahdolliset pesät, tarvittaessa ammattilaisen avulla. Myös jäteautonkuljettaja kiittää työympäristön turvaamisesta.