Palveluneuvoja Artturi Söderlund: Töissä jäteasemalla opintojen ohella

2.1.2025 Ajankohtaista
Artturi Söderlund jäteaseman pihalla

Äiti näki Facebookissa työpaikkailmoituksen, jossa sanottiin, että työ sopii mm. opiskelijoille viikonlopputyöksi. Siitä alkoi Artturi Söderlundin polku Rosk’n Rollin työntekijänä.

Artturi opiskelee lukion aikuislinjalla, mikä jättää mukavasti aikaa myös työn tekemiseen opintojen ohessa. Hän tuli tuuraajaksi palveluneuvojan töihin Lohjan Munkkaan jäteasemalle syksyllä 2023.

Hänen mukaansa ensivaikutelma uudesta työpaikasta oli vähän jännittävä, mutta samalla kiinnostava: ”Munkkaan jätekeskus on kuitenkin iso, sinne rullaa paljon esimerkiksi yritysten jäterekkoja ja kotitalousasiakkaiden käyttämän jäteaseman lisäksi alueella tapahtuu paljon.”

Työhön kuuluu asiakkaiden neuvominen, vaarallisen jätteen lajittelu sekä jäteaseman ylläpitotehtävät. ”Jäteaseman ylläpito tarkoittaa sitä, että tilaamme esimerkiksi ajallaan jätelavojen ja -konttien tyhjennyksiä ja katsomme, että jätteet ovat oikeilla paikoillaan ja alue pysyy siistinä.”

Työtä ihmisten parissa

Tuntityöntekijän rooli vaihtui kesän ajaksi sujuvasti kokopäiväiseksi kesätyöntekijäksi tutulla työpaikalla. Aamu- ja ilta-aikaan työskennellään pareittain, mutta keskipäivän aikaan aamu- ja iltavuorojen limittyessä vilkkaalla jäteasemalla työskentelee useampi palveluneuvoja. Silti kesäaikana olisi hänen mielestään saanut välillä olla enemmänkin työntekijöitä.

”Työporukkahan on aivan mahtava, en ole missään muualla samanlaista tavannut. Luottoa on ja kaikkien kanssa juttu lentää ja homma toimii!”, Artturi kehuu. ”Täällä voi olla oma itsensä.”

Munkkaan jäteasema onkin saanut runsaasti positiivista palautetta asiakaspalvelustaan. Mutta luonnollisesti aina kaikki ei voi sujua kuin tanssi. 

”Joskus tietenkin on hankalia tilanteita, mutta onneksi on hyviä työkavereita, joiden kanssa niitä [tilanteita] voi purkaa”, hän kertoo.

Kiinnostava kierrätyksen maailma

Artturin mielestä parasta työssä on ollut sen mukana kertynyt osaaminen kierrättämisestä ja kiertotaloudesta: ”Se, kun oppii, mitä tälle materiaalille oikein tapahtuu, miten kierrätys toimii.”

Normaalin työhön perehdytyksen lisäksi hän on saanut erikseen koulutusta vaarallisten jätteiden käsittelystä.

”Esimerkiksi emäksiä ja happoja ei saa laittaa keskenään. Se kaikki on aika kiinnostavaa!”, Artturi kertoo.