Omenat ja marjamäski houkuttelevat ampiaisia jäteastioille

2.8.2022 Tiedote
Omenapuu

Kotipuutarhojen omenakausi on pian käsillä. Jäteomenoita ja muita pilaantuneita hedelmiä voi viedä Rosk’n Rollin jäteasemille, jos niitä ei pysty itse hyödyntämään. Jäteastioihin kipattujen biojätteiden hajujen perässä tulevat ampiaiset ovat usein loppukesän riesana.

Kotitaloudet voivat tuoda jäteomenia maksutta jäteasemalle kerrallaan enintään 200 litraa. Jäteasemille tuodut omenat kuljetetaan kotimaisiin biokaasulaitoksiin, joissa siitä valmistetaan biokaasua. Ylimääräisille omenoille kannattaa kuitenkin ensisijaisesti etsiä muita hyödyntämistapoja: käyttökelpoisille omenoille voi löytyä ottajia omien verkostojen lisäksi sosiaalisesta mediasta tai lähiseudun hevostalleilta ja metsästysseuroista.

Pieniä määriä jäteomenoita voi laittaa haittaeläimiltä suojattuun, lämpöeristettyyn kompostoriin tai kiinteistön biojäteastiaan. Suuret määrät omenoita tekevät liikuteltavasta jäteastiasta liian painavan. 

Jäteastioiden luona kannattaa näin loppukesästä varoa ampiaisia. Etenkin pakkaamattomat makeat jätteet, kuten hedelmät ja marjamäski, houkuttelevat runsaasti pistiäisiä astioihin. Ampiaiset ovat vaaraksi etenkin jäteautonkuljettajille.

Ampiaisia jäteastioilla voi välttää lajittelemalla biojätteet niille tarkoitettuihin jäteastioihin tai kompostoriin sekä pakkaamalla jätteet huolellisesti. Jäteastiat kannattaa kuitenkin tarkistaa mahdollisten ampiaispesien varalta ja pesät tulisi poistaa, tarvittaessa ammattilaisten avulla.