Lähes 100 tonnia jätettä talteen ja hyödyksi kiertävillä keräyksillä

29.9.2022 Tiedote

Länsi- ja Itä-Uudenmaan asukkaat veivät Otto ja Romulus -keräyksiin tänä vuonna yhteensä 30 000 kg vaarallista jätettä ja 65 500 kg metalliromua. Paikallinen jätehuoltoyhtiö Rosk’n Roll on järjestänyt kiertäviä jätekeräyksiä keväisin ja kesäisin jo vuosien ajan. Kahden korona-poikkeusvuoden jälkeen keräykset päästiin tänä vuonna toteuttamaan normaalisti.

Kevään ja kesän kiertävät jätekeräykset ovat monelle alueen asukkaalle ja mökkiläiselle jo hyvin tuttuja ja niitä osataan odottaa. Tänä vuonna kerätyn jätteen määrät olivat hieman aiempia vuosia alhaisemmat. Sama trendi on havaittu myös muiden alueiden jäteyhtiöissä.

”Käytännössä jätteen määrän lasku näyttää selittyvän asiakasmäärien hienoisella laskulla. Asiakasta kohden tuotu kilomäärä on pysynyt suunnilleen ennallaan. Vaikka aiempien vuosien keräysmääriin ei ihan ylletty, tuotiin keräyksiin kuitenkin niin paljon vaarallista jätettä ja metalliromua, että olemme tyytyväisiä näihin kierroksiin”, toteaa Rosk’n Rollin palvelu- ja kehitysjohtaja Marko Printz.

Kiertävien keräysten asiakasmääriin vaikuttavat monet seikat, kuten sää ja muiden jätehuoltopalveluiden saatavuus. Metallia ja vaarallisia jätteitä vastaanotetaan ympäri vuoden myös jäteasemilla ja vaarallisen jätteen konteissa.

Länsi-Uudellamaalla kiertävät jätekeräykset järjestettiin seitsemän kunnan alueella 2.–23.5. ja 7.–20.7. Vaarallista jätettä näiltä kierroksilta otettiin kyytiin yhteensä noin 18 600 kg ja metalliromua noin 28 700 kg.

Itä-Uudenmaan kevätkierros järjestettiin viiden kunnan alueella 2.–14.5. ja kesäkierros toteutettiin suosittuna saariston lauttakeräyksenä 4.–21.7. Vaarallista jätettä kerättiin Itä-Uudenmaan kierroksilta yhteensä noin 11 400 kg ja metalliromua noin 36 800 kg.

Jätekeräykset toteutetaan ympäristöhyödyt ja asukkaiden tarpeet edellä

Sekä vaarallista jätettä että metalliromua, kuten myös monia muita jätelajeja, otetaan jäteasemilla jatkuvasti vastaan maksutta. Kiertävien keräysten jätelajeiksi vaaralliset jätteet ja metalli ovat valikoituneet niiden kierrätyshyötyjen vuoksi.

”Vaarallinen jäte on ensisijaisen tärkeää saada pois kodeista ja pihapiireistä lojumasta, sillä ympäristöön tai ihmiskosketukseen joutuessaan pienikin määrä vaarallista jätettä aiheuttaa haittoja ja jopa vaaroja”, Printz muistuttaa.

”Metalli puolestaan on erinomaista materiaalia kierrätykseen, sillä sitä voidaan käyttää uusina metallituotteina lukemattomia kertoja uudelleen ja näin säästää luonnonvaroja. Toisaalta metalliromua tuntuu myös kertyvän ihmisillä paljon nurkkiin, joten asiakkailla on vuosi vuodesta tarve päästä siitä helposti eroon”, Printz jatkaa.

Ensi vuoden kiertäviä jätekeräyksiä suunnitellaan Rosk’n Rollissa parhaillaan. Aikatauluihin on ehkä tulossa asiakaspalautteiden perusteella joitakin muutoksia, mutta perinteisen kaavan mukaan Otto ja Romulus -autojen on tarkoitus lähteä kiertämään taas keväällä 2023.