Kierrätysmahdollisuudet paranevat

4.1.2016 Tiedote

Länsi- ja Itä-Uudellemaalle tulee lisää ekopisteitä ja muovin keräys alkaa.

Tänä vuonna koko Suomen pakkausjätteiden keräysjärjestelmä muuttuu. Länsi- ja Itä-Uudellamaalla osa kunnallisten jäteyhtiöiden ekopisteistä siirtyy osaksi uutta, valtakunnallista RINKI-ekopisteverkostoa.

Muutos johtuu 1.1.2016 voimaan tulleesta asetuksesta, joka määrää pakkausjätteiden keräys- ja kierrätysvastuun niiden tuottajille eli yrityksille, jotka pakkaavat tuotteita tai maahantuovat pakattuja tuotteita. Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy edustaa pakkausten tuottajia ja se kerää pakkausjätteitä vuoden 2016 aikana avautuvilla ekopisteillään.

Rosk’n Roll Oy Ab ja Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy ovat kuitenkin päättäneet jatkaa omien ekopisteiden ylläpitoa, Ringin verkostoa täydentäen. Jäteyhtiöiden ylläpitoon jää noin kaksi kolmasosaa niiden nykyisistä ekopisteistä.

”Asukkaat ovat jo vuosia ahkerasti lajitelleet ja toimittaneet pakkausmateriaaleja vastaanottopisteisiin. Emme halua, että tämä tehtävä ainakaan vaikeutuisi tulevaisuudessa ja siksi ylläpidämme jatkossakin myös omia ekopisteitä”, kertoo palvelupäällikkö Marko Printz.

”Kierrätysjätteiden keräysmahdollisuudet alueellamme tulevatkin paranemaan, kun tänne pystytetään uusia RINKI-ekopisteitä lähinnä kauppojen yhteyteen. Muutoksen yhteydessä jotkin yksittäiset ekopisteet voivat myös poistua tai siirtyä.”

Muovin keräys alkaa

Kaikilla ekopisteillä kerätään lasia ja metallia, suurimmassa osassa myös paperia. Lisäksi joillakin ekopisteillä kerätään kartonkia, tekstiilejä sekä jatkossa myös muovia. Uusi asetus määrää, että muovipakkausten tuottajien on ryhdyttävä keräämään ja kierrättämään pakkausmuovia.

”Tietojemme mukaan muovinkeräysastioita tulee kevään mittaan 20 RINKI-ekopisteelle Länsi-Uudellemaalle ja 10:lle Itä-Uudellemaalle. Jäteyhtiöiden omiin ekopisteisiin ei muovinkeräystä ole tulossa, mutta jatkossa joillekin jäteasemille kyllä. Toivomme pakkausmuovin keräyksen lähtevän hyvin käyntiin, jotta se saataisiin materiaalina kiertoon”, toteaa Printz.

”Lajittelematonkaan muovi ei päädy kaatopaikalle, vaan se hyödynnetään alueellamme energiana sekajätteen mukana”, hän lisää.

Huuhdo, kuivaa ja litistä

Lajitteluohjeet ovat Suomessa hieman vaihdelleet alueittain, mutta nyt ohjeet yhtenäistyvät pakkausjätteiden osalta. Länsi- ja Itä-Uudellamaalla ohjeet eivät muutu; täällä kartonkia, lasia ja metallia on kerätty samoin ohjein kuin jatkossakin.

Lasijätteeseen saa laittaa vain pakkauslasia, toisin sanoen lasipulloja ja -tölkkejä. Kartonkikeräykseen kuuluvat kauppojen paperikassit, munakennot, wc- ja talouspaperien hylsyt, jne. Metallikeräykseen voi laittaa säilyketölkkien ja alumiinifolion lisäksi muutakin pienmetallia, kuten vaikkapa paistinpannut.

Kaikkien pakkausjätteiden tulee olla puhtaita ja kuivia keräykseen vietäessä. ”Huuhdo ja kuivaa” on yleisohje, joka pätee kaikkiin keräysmateriaaleihin. Alumiini-, muovi- ja kartonkipakkaukset on syytä myös litistää.

Muutokset ekopisteverkostossa alkavat näkyä pikku hiljaa vuoden vaihteen jälkeen. Kaikki Länsi- ja Itä-Uudenmaan ekopisteet löytyvät osoitteesta www.kierratys.info. Jäteyhtiöiden omien pisteiden siirtymisistä tai poistumisista tiedotetaan myös yhtiöiden nettisivuilla.