Jätepisteiden väärinkäyttö ja roskaaminen yhä riesana
Sekajäte- ja ekopisteiden väärinkäyttö ja roskaaminen on jatkuva riesa, joka korostuu etenkin kesäisin. Joitakin jätepisteitä valvotaan kameroin, mutta se ei yksin ratkaise ongelmaa. Laskun siivoamisesta maksavat viime kädessä kuntien asukkaat.
”Onhan roskaantumista ollut ennenkin, mutta verrattuna esimerkiksi kahden vuoden takaiseen tilanteeseen ei siivottavan jätteen määrä tunnu vähentyneen. Kerralla tuodaan huonekaluja ja muuta isoa rojua ehkä jopa aiempaa enemmän”, kertoo huoltomies Toni Kuosmanen Rosk’n Rollilta. Kuosmanen hoitaa kameravalvontaa sekä lähtee toisinaan siivousauton mukaan keräämään jätepisteiltä sinne kuulumattomia jätteitä.
”Pahimmillaan pisteellä on näyttänyt siltä, että sinne on kipattu kokonainen pieni asunto kaikkine tavaroineen”, hän kertoo.
Kierrätettävät jätteet kuuluvat ekopisteelle ja haja-asutusalueen sekajätepisteet on tarkoitettu ainoastaan niiden käytöstä erikseen maksaneiden asiakkaiden roskapusseille. Jäteastioihin saa laittaa vain niihin kuuluvia jätteitä, eikä mitään saa jättää astioiden viereen.
Jäteautot tyhjentävät jäteastioihin lajitellut hyöty- ja sekajätteet, mutta eivät ne pysty ottamaan mukaansa jäteastioiden ulkopuolelle jätettyä romua. Nämä joudutaan aina siivoamaan ja kuljettamaan erikseen.
Isommat määrät jätteitä tulee aina viedä jäteasemalle. Pakkausjätteet, metallit, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet vastaanotetaan Rosk’n Rollin jäteasemilla kotitalouksilta maksutta. Sekajätteen ja muutaman muun jätelajin tuominen maksaa, mutta esimerkiksi kympillä voi tuoda jo kuution verran sekajätettä.
Patjoja, kodinkoneita, rakennusjätteitä
Itä- ja Länsi-Uudenmaan eko- ja sekajätepisteiltä siivotaan vuosittain kymmenien tuhansien kilojen verran sinne kuulumatonta jätettä.
Pisteille jätetään mm. patjoja, kodinkoneita ja rakennusjätteitä. Näiden siivoamisesta koituu vuosittain noin 150 000 euron lasku. Tälle summalle ei löydy erikseen maksajaa, vaan eko- ja sekajätepisteiden väärinkäyttö ja roskaaminen nostavatkin viime kädessä kaikkien kuntalaisten jätemaksuja.
”Vaikuttaa siltä, että samalla kun iso osa ihmisistä kierrättää ja lajittelee entistä paremmin, pienellä osalla välinpitämättömyys istuu lujassa”, Rosk’n Rollin kuljetuspäällikkö Mika Toivari pohtii.
Kustannusten lisäksi roskat aiheuttavat ympäristöhaittoja, kun eläimet levittävät niitä helposti laajemmallekin alueelle.
Siivousta, tiedotusta ja valvontaa
Rosk’n Roll tehostaa joka kesäksi jätepisteiden tyhjennystä sekä siivoamista. Useita pisteitä siivotaan viikoittain.
”Totta kai pyrimme tekemään osaltamme kaikkemme, että jätepisteemme säilyisivät siisteinä. Ennakoimme juhlapyhien tyhjennyksiä, tiedotamme asiasta sekä lisäämme siivousta. Osaltaan tässä on onnistuttukin – esimerkiksi tänä juhannuksena ei keräyspisteille ilmaantunut suurempia jäteröykkiöitä. Mutta ongelmia on yhä paikoittain. Ja vaikka joku jätepiste olisi ollut vielä aamulla siisti, ei tarvita kuin yksi roskaaja ja sama paikka on jo iltapäivällä ikävän näköinen.”
”Meillä on siirreltäviä kameroita, joita viemme ongelmallisimmille pisteille, ja kun kameran perusteella jäljitetään luvattoman jätteen tuoja, hänelle lähtee siivoamis- ja lajittelumaksu. Mutta ei kameroita voi kaikille jätepisteille tuoda, eivätkä ne laskuta ja siivoa jätteitä itsekseen eli valvonnastakin koituu kuluja.”
”Asiakaspalveluumme saa mielellään ilmoittaa roskaantuneista jätepisteistä, niin puutumme niihin mahdollisimman pian. Pidetään yhdessä ympäristö siistinä”, Toivari kannustaa.
Rosk’n Rollin asiakaspalvelu puh. 020 637 7000 (arkisin klo 8.30–15.30) tai asiakaspalvelu@rosknroll.fi