Yli 1 600 länsiuusmaalaista kasiluokkalaista tutustui kiertotalouteen

19.11.2018 Tiedote

”Siis onko tässä alla jätteitä?” Tämä oli Rosk’n Roll -jätehuoltopalveluiden kasiluokkalaisille järjestämän jätekeskusvierailun yleisin hämmästyksen aihe. Vanhan kaatopaikan päällä Lohjan Munkkaan jätekeskuksella kävellessä asia konkretisoitui nuorille. Kaatopaikat ovat opettajille tuttuja menneisyyden jäänteitä, mutta kahdeksasluokkalaisille ne ovat outoja näin kierrätyksen ja jätevoimaloiden aikakaudella.

Rosk’n Rollin tarjoamat kestävän kehityksen oppitunnit ja jätekeskuskäynnit bussikuljetuksineen kaikille Karkkilan, Vihdin, Lohjan, Siuntion, Inkoon, Raaseporin ja Hangon kasiluokkalaisille ovat saaneet kouluilta kiitosta. Monet opettajat totesivat, miten hienoa on, että tällaisia vierailuja järjestetään ja nuoret saavat käytännön oppia kiertotaloudesta.

Mäntynummen yhtenäiskoulun oppilaskunnan puheenjohtaja, kasiluokkalainen Anni Nousiainen sanoo tutustumiskäynnin olleen kiinnostava ja hyödyllinen: ”Vaikka moni nuori voikin olla kiinnostunut jäte- ja ympäristöasioista, ei kaikilla ole niistä ajankohtaista tietoa. Moni ei välttämättä myöskään ala itsenäisesti aiheeseen perehtymään, joten on hirveän hyvä juttu, että tietoa tuodaan heille suoraan.”

Ympäristöasiat ja jätteiden lajittelu vaikuttavat kuitenkin olevan ilahduttavan tuttuja yläkoululaisille. Esimerkiksi Mäntynummen yhtenäiskoululla tutkitaan seuraavaksi mahdollisuutta aloittaa muovipakkausten keräys. ”Aloitamme keräämällä kahden viikon ajan pakkausmuovia mm. koulun käytävillä ja koulun keittiössä. Katsomme paljonko muovia tulee. Mikäli sitä tulee merkittävä määrä, yritämme saada järjestettyä kouluun pakkausmuovinkeräyksen” kertoo Nousiainen.

Länsi-Uudenmaan koululaisia tuotiin tutustumaan Lohjan jätekeskukseen syyskuussa ja lokakuussa. Kaikki paikallisten yläkoulujen kasiluokkalaiset kutsuttiin mukaan ja kaikki koulut tarttuivat tilaisuuteen. Yhteensä oppitunnin ja jätekeskusvierailun koki läntisellä Uudellamaalla yli 1600 oppilasta ja itäisellä Uudellamaalla yli 1300 oppilasta opettajineen.

”Nuorten valveutuneisuus ja yllättävät kysymykset ovat ehdottomasti olleet tämän urakan parasta antia” toteaa opetuspaketin suunnitellut ja kierroksia itsekin runsaasti vetänyt projektityöntekijä Marika Makkonen Rosk’n Rollilta. Makkonen lähettää vielä terveisensä paikallisille yläkouluille: ”Kiitos kaikille kouluille, että lähditte mukaan!”

Maentynummen yhtenaeiskoulu 8.11
Kuva: Lohjan Mäntynummen 8A ja 8E -luokkalaisia Munkkaan jätekeskuksella marraskuussa