Vähennä vaarallista jätettä valinnoillasi

7.11.2018 Tiedote

Jokaisessa kodissa arkisissa askareissa kuten siivoamisessa, liikkumisessa tai remontoidessa syntyy vaarallisia jätteitä. Moni ei tule ajatelleeksi, että esimerkiksi kosmetiikka tai harrastusvälineiden huoltamisessa käytetyt aineet ovat jätteinä vaarallisia. 

“Syntyvän jätteen määrää on kuitenkin mahdollista vähentää ja käyttää jopa kokonaan korvaavia tuotteita”, vinkkaa viestinnän asiantuntija Kaisa Halme Suomen Kiertovoima KIVO ry:stä.

Ennen vaarallisten aineiden hankkimista on syytä miettiä, miten ne olisivat korvattavissa ympäristöystävällisillä aineilla. Hankkimalla vain tarvittavan määrän esimerkiksi maalia, pesuaineita tai kosmetiikkaa sekä käyttämällä ne loppuun, vältetään vaarallisen jätteen syntymistä.

Yleisimpiä kotoa löytyviä vaarallisia jätteitä ovat käytöstä poiston yhteydessä muun muassa pesuaineet, loisteputket, aerosolit, lääkkeet, paristot, akut, öljyt ja maalit. Näiden tuotteiden sisältämät vaaralliset aineet aiheuttavat väärään paikkaan joutuessaan pieninäkin pitoisuuksina haittaa terveydelle tai ympäristölle.

“Vaaralliset jätteet eivät kuulu viemäriin, luontoon tai kodin jäteastiaan. Ne onkin hyvä viedä asianmukaiseen keräykseen heti – vaaraa on turha säilyttää kotona”, painottaa Halme.

Suomen Kiertovoima ja sen jäsenenä olevat kunnalliset jätelaitokset, kuten Rosk’n Roll -jätehuoltopalvelu, kääntävät tänä syksynä kampanjalla huomion kotitalouksien mahdollisuuksiin vähentää syntyvän vaarallisen jätteen määrää.

KIVOn koordinoima vaarallisen jätteen kampanja on myös osa Euroopan jätteen vähentämisen viikkoa. Vaarallisen jätteen vähentäminen onkin koko Euroopassa tapetilla 17–25. marraskuuta. Suomessa vaarallisen jätteen vähentämiseen tarjotaan apua verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavilla. Sivustolle vaarallinenjate.fi on koottu runsaasti tietoa vaarallisista jätteistä sekä vinkkejä niiden synnyn ehkäisyyn.

Suomalaiset kunnalliset jätelaitokset yhdistävät voimansa tärkeän asian esille nostamiseksi nyt jo kolmannen kerran toteutettavassa kampanjassa. Hankkeeseen ovat sitoutuneet jätelaitosten lisäksi useat vastuulliset toimijat. Kampanjan ohjausryhmään kuuluvat Akkukierrätys Pb, Apteekkariliitto, Fortum Waste Solutions, MePak, Recser, Stena Recycling, Suomen Autokierrätys, Suomen Moottoriliitto, Suomen Uusiomuovi sekä Vesilaitosyhdistys. Lisäksi kampanjan toteuttamista tukevat ympäristöministeriö, Kaupan liitto ja Kuntaliitto.

Tiesitkö tämän?

  • Vaarallisen jätteen keräyksen järjestämisestä vastaa Itä- ja Länsi-Uusimaalla Rosk’n Roll -jätehuoltopalvelu.
  • Rosk’n Rollin ylläpitämiä vastaanottopaikkoja vaaralliselle jätteelle on 30. Lisäksi töitä vaarojen vähentämiseksi tehdään muun muassa järjestämällä vaarallisten jätteiden kiertäviä keräyksiä Otto-autoilla ja -lautalla. Koko maassa vaarallisen jätteen vastaanottopaikkoja on yli 400.
  •  Lääkejätteitä voi palauttaa apteekkeihin. Rosk’n Roll toimittaa lääkejätteet asianmukaiseen käsittelyyn.
  • Paristojen ja kannettavien akkujen palautuspisteitä on puolestaan niitä myyvien liikkeiden yhteydessä.
  • Lähimmän vaarallisen jätteen keräyspisteen löydät joko Rosk’n Rollin nettisivuilta tai koko maassa Suomen Kiertovoiman ylläpitämästä kierratys.info -palvelusta (valitse vaarallinen jäte).

Lisätietoa: vaarallinenjate.fi