Tätä et ehkä tiennyt jätteiden hyödyntämisestä

21.7.2022 Ajankohtaista

Jätteen kierrätys alkaa lajittelusta. Kun lajittelet kierrätyskelpoiset jätteet erikseen, arvokkaat raaka-aineet saadaan talteen. Rosk’n Roll toimittaa ne eteenpäin hyötykäyttöön yhdessä alansa ammattilaisten kanssa.

Paperit,metallitjabiojätteet sekä kartonki­, lasi­ ja muovipakkaukset pitää lajitella erikseen ja vaaralliset jätteet toimittaa asianmukaiseen vastaanottopaikkaan. Lajittelun jälkeen jäljelle jää sekajäte, joka toimitetaan energiahyöty­
käyttöön.

Piirretty kuvituskuva jätteiden kierrättämisen symboleista

– Mitä vähemmän sekajätettä syntyy, sen parempi, kiteyttää Rosk’n Rollin tuotantojohtaja Sanna Lehtonen.
Hän muistuttaa myös jätteiden synnyn ehkäisystä.

– On hyvä aina välillä miettiä, voisiko tarpeettomalta tuntuvan tavaran sittenkin käyttää uudelleen. Tai voisiko sen myydä tai lahjoittaa sen sijaan, että heittää roskiin.

– On hyvä aina välillä miettiä, voisiko tarpeettomalta tuntuvan tavaran sittenkin käyttää uudelleen. Tai voisiko sen myydä tai lahjoittaa sen sijaan, että heittää roskiin.

Esimerkki 1: Näin BIOJÄTE hyödynnetään

Kotitalouksien maatuvaa ja kompostoituvaa elintarvike­ ja keittiöjätettä kerätään kiinteistöillä ja jäteasemilla. Itä­Uudellamaalla biojätteet kuljetetaan Porvoon Domargårdin jätekeskuksen kautta Gasumin biokaa­
sulaitokselle Riihimäelle ja Länsi­Uudellamaalla suoraan Gasumin Lohjan Munkkaan laitokselle.

Biokaasulaitoksella biojätteet murskataan ja niistä poistetaan epäpuhtaudet.

Biokaasu valmistetaan biojätteestä mädättämällä. Prosessi kestää noin kolme viikkoa, minkä jälkeen biokaasu on valmista käyttöön esimerkiksi kaasuverkkoon syötettynä tai nesteytettynä kaasuna.

Syntynyttä biokaasua voidaan käyttää myös henkilöautojen, hyötyajoneuvojen ja kaupunkibussien polttoaineena.

Vähäpäästöisellä biokaasulla korvataan fossiilisia liikennepolttoaineita ja vähennetään lähipäästöjä. Dieseliin verrattuna biokaasun päästöt ovat noin 90 % pienemmät koko elinkaaren aikana, Sanna Lehtonen kertoo.

Kiinteä mädätysjäännös puolestaan sopii lannoitteeksi maanviljelyssä ja viherrakentamisessa. Siitä voidaan lisäksi tuottaa multaa.

Esimerkki 2: MUOVIPAKKAUSTEN uusiokäyttö

Kiinteistöjen, ekopisteiden ja jäteasemien muovipakkausten keräykseen kuuluvat tyhjät ja kuivat elintarvikkeiden ja pesuaineiden muovipakkaukset sekä muovipullot ja -kanisterit. Ne eivät kuitenkaan saa sisältää vaarallisten aineiden jäämiä.

Muovipakkauksia

Suurin osa muovipakkauksista kuljetetaan Riihimäelle Fortumin käsittelylaitokselle ja loput Ruotsiin tai Saksaan eri toimijoille.

Kotitalouksien muut muovituotteet, kuten pihakalusteet, lelut, laatikot ja ämpärit kerätään jäteasemilla. Ne kuljetetaan lajiteltavaksi Salpakierto Oy:lle Lahteen ja sen jälkeen Fortumin kierrätyslaitokselle Riihimäelle.

Muovituotteet ja ­pakkaukset lajitellaan ja murskataan pieniksi muovihipuiksi ennen kuin ne sulatetaan ja niistä tehdään granulaattia eli muovirakeita.

Muovituotteita valmistavat yritykset tekevät granulaatista uusia muovituotteita: putkia, muovikasseja, suo­jakalvoja, ämpäreitä, siivousvälineitä, kastelukannuja, ruukkuja ja erilaisia lautakomposiitteja.

Kierrätysmuovin hiilijalanjälki on jopa 85 prosenttia neitseellistä muovia pienempi. Tavoitteena on, että Suomessa erilliskerätyistä muovipakkauksista vähintään puolet hyödynnettäisiin materiaalina vuonna 2025 ja 55 prosenttia vuonna 2030.

Esimerkki 3: SEKAJÄTTEEN hyödyntäminen

Sekajätteet kerätään pääosin kiinteistökohtaisesti. Ne kuljetetaan joko Vantaan Energian jätevoimalaan tai Kotkan Energian hyötyvoimalaitokselle poltettavaksi noin tuhatasteisessa arinassa.

Sekajätteellä tuotettua lämpöenergiaa hyödynnetään esimerkiksi kaupunkien kaukolämpöverkossa ja teollisuuden tasaisesti lämpöä tarvitsevissa prosesseissa. Lisäksi jätevoimalaitokset tuottavat sähköä.

Sekajätteestä saatavalla energialla korvataan fossiilisia polttoaineita ja torjutaan ilmastonmuutosta.