Hemgjord version av Rosk'n Rolls logga på kundens sopkärl.

Taitavan nikkarin käsissä syntyi itse suunniteltu jätekatos

14.4.2022 Ajankohtaista

Kaj Weckström, 80, tykkää tehdä töitä käsillään. Hän viettääkin paljon aikaa autotallissaan, jossa hän sahaa, hioo, naulaa ja vasaroi, kun sille päälle innostuu. Hän pitää varsinaisesta tekemisestä, muttei väheksy sitä edeltäviäkään vaiheita: suunnittelua ja materiaalien valintaa luomuksiinsa.

”Minulla on tapana usein käyttää materiaaleja, joita olen keräillyt sieltä täältä, jämäpaloja aiemmista projekteista”, hän sanoo.

Kierrätysmateriaaleja – ja vähän koivua – hän käytti myös jätekatokseen, jonka rakensi kevättalvella. Kuten niin usein ennenkin, sai Weckström inspiraation arkisesta asiasta: Tällä kertaa se oli jätehuolto, joka sai hänet tarttumaan työkaluihin.

Asiakkaan nikkaroima, koristeellinen jätekatos.

”Minulla oli ajatus siitä, miltä katoksen tulisi näyttää, mutta sen toteuttaminen käytännössä oli itse asiassa vähän kimuranttia”, hän kertoo kyllästetyn puun pätkistä, jotka kantikkain ristiin ladottuna muodostavat pikku jätekatoksen rungon.

Oveen hän valitsi reilut valurautasaranat, kun taas kattoa vasten oleva takaosa muodostaa ristikon, hieman samankaltaisen kuin kotipihoille on tapana laittaa köynnösten ja muiden kiipeävien kasvien tueksi. Samankaltaisen, koska Kaj Weckström päätti typistää osan puurimoista ja antaa osan ristikon ruuduista jäädä epätäydellisiksi.

”Jotain vähän ekstraa”

“Naapuri luuli, että minulla oli materiaali loppunut kesken, mutta tällaiseksi minä sen suunnittelin. Minä tykkään, että teoksissani on jotain vähän ekstraa.”

Lopputuloksen kruunaa tietysti – vapaasti tulkittu – Rosk’n Rollin logo, joka koristaa jätekatoksen päätyä. Weckström poltti puunpalaseen kaksi R-kirjainta peilikuvina ja yhdisti ne jäteyhtiön tunnuksesta tuttuihin, koivusta sahattuihin ja oikean värisiksi maalattuihin “kupliin”.

Tai lähes oikean värisiksi.

“Logossa ei ole aivan oikeita sävyjä, mutta tarpeeksi lähellä. En viitsinyt ostaa uusia maaleja näin pieneen projektiin, joten käytin maalinjämiä purkeista, joita minulla oli kotona.”

Paraatipaikalla

Samalla Kaj Weckström vaihtoi jätekatoksen paikkaa muutaman metrin lähemmäksi katua. Hän oli jo pitkään pannut merkille, kuinka hankalaa jäteauton kuljettajalle oli kulkea hänen autonsa ohitse ylämäkeen, napata jäteastia ja puikkelehtia sen kanssa jäteautolle tyhjentämistä varten.

“Erityisesti talvisin oli ahdasta”, hän sanoo.

Uusi, hieno jätekatos sijaitsee passelisti kadun vierellä. Nyt jäteauton kuljettajien – muun muassa hänen tyttärentyttärensä – on kätevää tyhjentää jätteet sujuvasti.