Puutarhajätteet lajiteltuina jäteasemalle

27.9.2019 Tiedote

Syksyn pihatöissä syntyy monenlaista kasviperäistä jätettä. Jos sitä ei pysty hyödyntämään omalla pihalla, on puutarhajätteen oikea osoite jäteasema.

Puista ja pensaista leikatut oksat voi hakettaa, haravointijätteen voi kompostoida itse sekä ylijäämähedelmiä voi tarjota tarvitsijoille. Kaikenlaista puutarhajätettä vastaanotetaan myös jäteasemilla. Lähes kaikki puutarhajätteiden pienkuormat vastaanotetaan kotitalouksilta maksutta, kunhan ne on oikein lajiteltu. Puutarhajätteen vieminen yleisille puistoalueille tai luvatta toisen maalle on kiellettyä. Puutarhajätteen läjitys on keskeisimpiä syitä haitallisten vieraskasvien, kuten jättipalsamin leviämiseen.

Kaikilla Rosk’n Rollin jäteasemilla vastaanotetaan jäteomenoita maksutta. Omenille on oma vastaanottoastia ja sinne voi viedä omenia enintään 200 litraa kerrallaan. Vastaanotetut omenat päätyvät energiahyödynnettäväksi biokaasulaitokseen.

Haravointijätteessä voi olla haravoitujen lehtien ja ruohon lisäksi mm. sammalta, kukkien osia ja neulasia. Haravointijätteen seassa ei saa olla roskia, kaislaa, risuja, omenia tai haitallisia vieraskasveja. Haravointijäte on jäteasemalla purettava säkeistään. Heinä ja oljet vastaanotetaan haravointijätteenä, mutta paalit on purettava.

Myös haitallisia vieraslajeja otetaan jäteasemilla vastaan maksutta. Niiden tulee olla erikseen huolellisesti pakattuja. Vieraslajisäkit ohjataan jätteenpolttoon.

Erilaiset puujätteet vastaanotetaan erikseen lajiteltuina, ja ne hyödynnetään energiana. Erilleen tulee lajitella risut ja oksat, kannot ja juurakot, käsittelemätön puu kuten raakalaudat, käsitelty puu (esim. puuhuonekalut) sekä kyllästetty puu. Kyllästettyä puuta saa tuoda maksutta alle 1 m³ erän. Kannot ja juurakot ovat maksullista jätettä ja niitä otetaan vastaan ainoastaan Lohjan, Karjaan, Vihdin, Porvoon ja Sipoon jäteasemilla.