Otto ja Ronja houkuttelevat lapset kierrätysavuksi

8.3.2018 Tiedote

”Kulutusvalinnoilla on väliä”, ”jätteiden lajittelu kannattaa”, ”vaaralliset jätteet on saatava turvallisesti talteen” – nämä ja monet muut väitteet perustellaan Otto ja Ronja kierrättävät -opetuskansiossa. Rosk’n Roll -jätehuoltopalvelu on tuottanut materiaalia, jota opettajat voivat hyödyntää kouluissa ympäristökasvatustyössään.

Alakoululaisille suunnatut tehtävät johdattavat pohtimaan materiaalien kiertoa, omia kulutusvalintoja ja kestävää kehitystä tekemisen ja oivaltamisen kautta. Kansion kuvissa oppeja ja vinkkejä jakavat piirroshahmot Otto Mäyrä ja Ronja Hiiri. Tehtäväkansiossa on runsaasti kuvia ja eritasoisia tehtäviä, jotka sopivat eri oppiaineiden tunneille.

”Kansiosta löytyy esimerkiksi jätteiden seurantatehtäviä, laskutehtäviä, sanaristikoita ja yhdistelmätehtäviä sekä hauskoja tuunaus- ja askarteluvinkkejä”, kertoo Rosk´n Rollin ympäristökouluttaja Sabina Lindström.

Rosk’n Roll -jätehuoltopalvelun ympäristökouluttajat ovat laatineet tehtävät. Materiaalin piirroskuvista ja taitosta vastaa Tarja Petrell. Tehtäviä on testattu alueen opettajilla. Kansiosta on sekä suomenkielinen että ruotsinkielinen versio.

Jokainen koulu Itä- ja Länsi-Uudellamaalla saa halutessaan kansion käyttöönsä. Koulujen on mahdollista käyttää materiaalia myös sähköisenä. Aineisto löytyy Rosk’n Rollin kotisivuilta: www.rosknroll.fi/opetuskansio

Kansion ei ole tarkoitus jäädä käyttöön vain täksi lukukaudeksi. Tehtävät ovat ajan tasalla myös myöhemmin. Lisäksi kansiota täydennetään tarvittaessa uusilla tehtävillä.

Kansion käyttöönottaneet luokat voivat opiskella itsensä todellisiksi kierrätyksen asiantuntijoiksi. Rosk’n Roll -jätehuoltopalvelu järjestää myöhemmin keväällä nelosluokkalaisille Kierrätysexpertit 2018 -kilpailun, jossa kansion materiaalin sisäistäneet joukkueet ovat vahvoilla.

Opetuskansio on yksi Rosk’n Rollin tavoista tehdä lakisääteistä jäteneuvontaa. Muita neuvonnan muotoja ovat esimerkiksi ympäristökasvattajien tekemät kouluvierailut. Neuvontaa toteutetaan jätehuollon perusmaksulla.