Otto ja Romulus keräsivät 150 tonnia vaarallista jätettä ja metalliromua

19.8.2016 Tiedote

Rosk’n Roll -jätehuoltopalvelun kiertävät vaarallisen jätteen ja metalliromun keräykset tuottivat kevään ja kesän aikana yhteensä yli 46 000 kiloa vaarallisia jätteitä ja yli 104 000 kiloa metallia.

Itä- ja Länsi-Uudellamaalla kiertävät Otto ja Romulus-keräykset pysähtyivät keväällä Itä-Uudellamaalla 70 pysäkille ja Länsi-Uudellamaalla 60:lle. Asiakkaita kertyi keväällä yhteensä runsaat 700 Länsi-Uudellamaalla ja yli 600 Itä-Uudellamaalla. Kesällä Länsi-Uudenmaan Otto- ja Romulus-kierroksilla oli 40 pysäkkiä ja niillä asioi vajaat 500 asiakasta. Itä-Uudellamaalla keräys siirtyi kesällä merelle. Lauttakeräys pysähtyi 18 laituriin, joista vilkkaimmilla asioi parikymmentä asiakasta per pysähdys.

Itä-Uudellamaalla kevään keräyskierros tuotti yli 18 000 kiloa vaarallisia jätteitä kuten jäteöljyä, maalia, liuottimia, akkuja ja torjunta-aineita. Metallia kevätkierroksella kerättiin 54370 kiloa. Länsi-Uudellamaalla kevätkierroksen saalis oli 13 500 kiloa vaarallisia jätteitä ja 18 840 kiloa metallia.

Kesäkierroksella Länsi-Uudeltamaalta vaarallisia jätteitä kertyi 9277 kiloa sekä metalliromua 19 355 kiloa. Itä-Uudenmaan kesäinen Otto-lautta otti kyytiinsä 4680 kiloa vaarallisia jätteitä ja 30 900 kiloa metallia, sekä lisäksi yli 22 000 kiloa maksullista sekajätettä.

Otto ja Romulus-keräykset tuotetaan asukkailta kerätyin ekomaksuin, joilla rahoitetaan myös muu vaarallisen jätteen sekä metallin vastaanotto. Asukkaat toivoivat kiertävien keräysten vastaanottavan myös sähkölaitteita, mutta toistaiseksi sähkö- ja elektroniikkaromua vastaanotetaan maksutta vain kaikilla Rosk’n Roll -jätehuoltopalvelun jäteasemilla niiden aukioloaikoina sekä laitteita myyvissä liikkeissä.

Kotitalouksien vaarallisia jätteitä voi viedä ympäri vuoden maksutta paitsi jäteasemille, myös vaarallisten jätteiden vastaanottokontteihin, joita on mm. huoltamoilla. Vastaanottokaapin tai -kontin avaimen saa huoltamosta tai liikkeestä sen aukioloaikoina. Rosk’n Roll -jätehuoltopalvelulla on 18 vaarallisen jätteen kaappia tai konttia.

Vanhentuneita tai käyttämättä jääneitä lääkkeitä voi viedä maksutta apteekkeihin, joista Rosk’n Roll kerää ne turvallisesti hävitettäviksi.

Vuonna 2015 kiertävien keräysten vaarallisen jätteen määrä oli 70 814 kiloa. Määrä oli 2,2 prosenttia Rosk’n Roll -jätehuoltopalvelun kotitalouksilta vastaanottamasta vaarallisen jätteen määrästä. Kiertävien keräysten vastaanottomäärät vaihtelevat jonkin verran vuosittain. Keräyspäivien sää vaikuttaa huomattavasti asiakasmääriin. Asukkaat ja kesäasukkaat pitävät kiertäviä keräyksiä tarpeellisina ja mieluisina lähelle tulevina palveluina.

”Hyvä, että tällaisia järjestetään”, oli yleisin kierroksella kuultu asiakaspalaute.

 

Kiertävien keräysten jätemäärät

Länsi-Uusimaa:

Sieppaa taulukko laensi2

 

Itä-Uusimaa:

Sieppaa taulukko itae