Neljässä viikossa roskien lajittelun mestariksi – haasta itsesi

16.3.2022 Tiedote

Suomen Kiertovoima ry KIVO ja kuntien jätelaitokset käynnistävät neljän viikon mittaisen asukkaille suunnatun treeniohjelman jätteiden lajitteluaktiivisuuden parantamiseksi.

Mihin biojätteet kuuluu laittaa ja mistä löytyvät lähimmät lajitteluastiat? Uusi treeniohjelma haastaa ja opastaa lajittelun saloihin ympäri Suomea.

Treeniohjelman tavoitteena on opastaa ja kannustaa asukkaita roskien lajitteluun, tehdä lajittelusta helppoa ja muistuttaa sen merkityksestä. Erityistä huomiota kaipaa biojätteiden, eli esimerkiksi ruoanlaittojätteiden lajittelu. Tällä hetkellä noin kolmannes tavallisen roskapussin sisällöstä on biojätettä. Biojätteestä kierrätetään vain alle puolet.

Lajittelu on nyt helppoa

Kampanjassa asukkaiden apuna ovat jätelaitosten – kuten Rosk’n Rollin – asiantuntijat, jotka antavat maksutonta neuvontaa treeniohjelman aikana ja sen jälkeen. Apua ja vinkkejä saa myös kampanjan kasvoina toimivilta tubettajilta Mikael Sundbergilta (Mikirotta) ja Max Blomfeltilta (Boheemi), jotka osallistuvat treeniohjelmaan ja luovat siihen liittyviä sisältöjä omiin kanaviinsa. Ohjelmaan osallistutaan täyttämällä osallistumislomake viikoittain.

Treeniohjelma kestää neljä viikkoa, minkä päätteeksi lajittelu on parhaimmillaan tullut osaksi arjen rutiineja. Treeniohjelma ja viikkohaasteet löytyvät osoitteesta biojate.info. Treeni on osa ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön käynnistämää Rakasta joka murua -kampanjaa.

Kierrättäminen edellyttää roskien lajittelua

Kampanja on suunnattu erityisesti nuorille, mutta siihen voi osallistua kuka vain. KIVO muistuttaakin, että jokaisen osallistumisella lajitteluun on väliä. Jätteiden lajittelu alkaa kotoa ja sen avulla voidaan vähentää päästöjä ja säästää luonnonvaroja ja energiaa. Oikein lajiteltuna iso osa roskista ja jätteestä päätyy hyötykäyttöön, esimerkiksi uusien tuotteiden raaka-aineeksi tai energiaksi.

Kampanjan taustalla on valmistautuminen vuonna 2023 tulevaan muutokseen. Silloin kaikissa 10 000 asukkaan taajamissa on jokaisella kiinteistöllä oltava biojätteen erilliskeräys tai kotikompostointi. Treenaa itsesi lajittelukuntoon aloittamalla harjoittelu jo nyt!

Kiertovoiman vinkit lajitteluun:

Rakasta joka murua -kampanja

Osana ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön Rakasta joka murua -kampanjaa Suomen Kiertovoima ry KIVO, Kuntaliitto sekä 31 kunnan jätelaitosta kannustavat asukkaita lajittelemaan biojätteensä aktiivisemmin. Lajittelumotivaation nostamiseksi tarjotaan kiinnostavaa tietoa sekä arkea helpottavia niksejä. Biojätetietoa ja lajitteluohjeita tarjoillaan valtakunnallisella verkkosivustolla www.biojäte.info.