Muovinkeräys kotipihalle

12.7.2018 Tiedote

Suomalaisten into lajitella ja halu kierrättää pakkausmuovia on suuri. Rosk’n Roll -jätehuoltopalvelu vastaa asukkaiden toiveisiin järjestämällä vapaaehtoisen kiinteistökohtaisen pakkausmuovinkeräyksen ensi lokakuusta alkaen toimialueelleen Itä- ja Länsi-Uudellemaalle.

Suomen pakkauskierrätys Rinki Oy on organisoinut Suomeen pakkausmuovin keräyksen. Koko maassa muovia kerätään ainoastaan noin 540 ekopisteellä. Moni onkin toivonut pakkausmuovin keräysastiaa taloyhtiönsä pihalle.

– Muovinkeräyspisteitä on toivottu paljon lisää. Rinki Oy vastaa muovin keräämisestä alueellisilla ekopisteillä, mutta Rosk’n Roll voi vastata asiakkaiden toiveisiin tarjoamalla keräystä suoraan kiinteistöille, kertoo Rosk’n Rollin jätekuljetuksista vastaava palvelupäällikkö Marko Printz.

Käytännössä keräyksen ulottaminen eri alueille riippuu mukaan lähtevien kiinteistöjen määrästä.

– Toivottavasti monet nyt tarttuvat tilaisuuteen, jotta keräys saadaan järjestettyä mahdollisimman laajalle, Printz kannustaa. – Olemme jo olleet yhteydessä alueen isännöitsijöihin. Toistaiseksi ilmoittautuneita on Länsi-Uudeltamaalta lähinnä Lohjan, Vihdin ja Karkkilan taajamista ja Itä-Uudeltamaalta Sipoon, Loviisan sekä Porvoon alueilta.

– Jos joltakin alueelta mukaan ilmoittautuu vain muutama kiinteistö, ei sinne ole järkevää ulottaa keräystä. Toki voimme myöhemmin laajentaa keräystä kysynnän mukaan, joten kaikkien kiinnostuneiden kannattaa nyt olla yhteydessä. Pienimmät taloyhtiöt ja omakotitalot voivat myös valita hyötyjätteiden keräykseen monilokeroastian, johon tulee jatkossa lokero pakkausmuoville, mainitsee Printz.

Kiinteistöt voivat ilmoittautua pakkausmuovin keräykseen syyskuun alkuun mennessä. Ilmoittautumiset ja lisätietoja asiakkaille: asiakaspalvelu@rosknroll.fi, p. 020 637 7000 (arkisin klo 8.30–15.30).

Kohti kierrätystavoitteita

Kierrätys on tärkeä osa kiertotaloutta – sen avulla säästetään energiaa ja luonnonvaroja sekä vähennetään ympäristölle haitallisia hiilidioksidipäästöjä. EU on asettanut kierrätystavoitteet, joiden mukaan EU:ssa tulee kierrättää yhdyskuntajätteestä 55 prosenttia vuoteen 2025 ja 65 prosenttia vuoteen 2035 mennessä. Suomessa yhdyskuntajätteestä kierrätetään tällä hetkellä 42 prosenttia.

Rosk’n Rollin toimialueen kotitalouksien keräämä muovi ohjataan Riihimäelle, Fortumin jalostamoon. Siellä kierrätyskelpoisesta muovista tehdään materiaalia, jota teollisuus käyttää uusiomuovituotteiden, esimerkiksi muovipussien, ja -levyjen, kukkaruukkujen ja ämpäreiden valmistamiseen. Kierrätyskelvoton osuus kerätystä muovista hyödynnetään energiana.

Lajittelu kannattaa

Taloyhtiöille liittyminen pakkausmuovin keräykseen ei ole vain ympäristöteko. Koska iso osa sekajätteestä on pakkausmuovia, voidaan varsinkin isommissa taloyhtiöissä vähentää sekajäteastioiden tyhjennyksiä lajittelemalla huolellisesti. Tämä puolestaan vaikuttaa jätemaksuihin.

Keräyksen hinnasta ei vielä ole tarkkaa tietoa, sillä sekin riippuu mukaan lähtevien kiinteistöjen määrästä.

– Sekajätteen keräystä kalliimpaa muovinkeräyksestä ei kuitenkaan tule. Rosk’n Roll ei tavoittele keräyksellä voittoa, vaan palvelun asiakasmaksuilla katetaan jätteen keräyksen kustannukset, Marko Printz sanoo.