Kiertävillä jätekeräyksillä talteen tonneittain raaka-ainetta uusiokäyttöön

23.8.2018 Tiedote

Rosk’n Roll -jätehuoltopalveluiden kiertävät Otto ja Romulus -keräykset tavoittivat keväällä ja kesällä jälleen runsaasti alueen asukkaita ja mökkiläisiä. Keräyksiin tuotiin yhteensä noin 105 tonnia metalliromua ja 60 tonnia vaarallista jätettä. Keräyksen päätteeksi jätteet lajitellaan ja toimitetaan käsiteltäväksi. Jätteet päätyvät esimerkiksi materiaaliksi metalliteollisuuteen tai energiantuotantoon.

Rosk’n Roll -jätehuoltopalvelu on jo vuosien ajan järjestänyt kiertävät keräykset sekä itäisellä että läntisellä Uudellamaalla jätteiden helpon ja asianmukaisen kierrätyksen mahdollistamiseksi.

– Kiertävä jätekeräyksemme on useille kesäasukkaillekin jo tuttu juttu, jota osataan odottaa. Monet keräävät vuoden mittaan pikkuhiljaa keräyksiin tuotavaa jätettä kasaan ja tuovat sen sitten kiertävään keräykseen, vaikka jäteasemat ottavat vastaavaa tavaraa vastaan vuoden ympäri. Tämä lähelle tuleva keräys koetaan niin käteväksi palveluksi, kertoo palvelupäällikkö Marko Printz.

Ilmeisesti kevään ja kesän lämpö kuitenkin hieman vähensi kerättyjä määriä edellisvuodesta mantereella, saaristossa materiaalia tuotiin edellisvuoden tapaan. Keräyslavoille kertyi lajiteltuna mm. energiansäästölamppuja, jäteöljyä, akkuja, maaleja, jäähdytin- ja jarrunesteitä, polkupyöriä, pellinpaloja ja metalliputkia.

Jätteet hyötykäyttöön

Metalliromu on erinomaista kierrätysmateriaalia, sillä sitä voidaan käyttää lukemattomia kertoja uudelleen. Samalla säästetään luonnonvaroja. Rosk’n Roll toimittaa kerätyn metallin Stena Recycling Oy:lle, jossa materiaali tarkastetaan, lajitellaan ja käsitellään niin, että se täyttää teräs- ja metalliteollisuuden laatuvaatimukset. Sen jälkeen materiaali toimitetaan raaka-aineeksi teollisuudelle ja siitä valmistetaan uusia metallituotteita.

Myös monia vaarallisia jätteitä, kuten jäteöljyjä ja akkujen metalleja, voidaan kierrättää. Osa vaarallisesta jätteestä korkealämpökäsitellään, ja käsittelyssä syntyvä energia otetaan talteen. Vaaralliseksi jätteeksi kutsutaan jätteitä, jotka voivat aiheuttaa haittaa ihmisille, eläimille tai ekosysteemille, mikäli niistä ei huolehdita asianmukaisella tavalla. Rosk’n Rollin keräämä vaarallinen jäte toimitetaan eteenpäin joko Stena Recycling Oy:lle tai Lassila & Tikanoja Oy:lle.

– On hienoa, että kiinnostus kiertotaloutta kohtaan tuntuu jatkuvasti lisääntyvän ja ihmisten tietoisuus kierrätysmahdollisuuksista ja kierrätyksen positiivisista ympäristövaikutuksista kasvaa. Me Rosk’n Rollilla pyrimme omalta osaltamme tekemään kierrätyksen mahdollisimman helpoksi ja neuvomme asiassa mielellämme. Toivomme että näin voimme lisätä kierrätysaktiivisuutta entisestään, toteaa Printz.

Rosk’n Rollin kiertävät keräykset 2018:

Länsi-Uusimaa (Hanko, Inkoo, Karkkila, Lohja, Raasepori, Siuntio ja Vihti)

–           Otto ja Romulus -keräysautojen kierrokset keväällä ja kesällä

–           99 keräyspysähdystä

–           20,2 tonnia vaarallista jätettä (2017: 32,9)

–           52,8 tonnia metallia (2017: 60,4)

Itä-Uusimaa (Askola, Loviisa, Pornainen, Porvoo ja Sipoo)

–           Otto ja Romulus -keräysautojen kierros keväällä, Otto-lautan saaristokierros kesällä

–           87 keräyspysähdystä

–           40,2 tonnia vaarallista jätettä (2017: 31,9)

–           52,3 tonnia metallia (2017: 59,8)