Kierrätysexpertit kisasivat jätekeskuksissa

24.5.2018 Tiedote

Kierrätysexpertit on Rosk’n Roll -jätehuoltopalvelun jäte- ja kierrätysaiheinen kilpailu Länsi- ja Itä-Uudenmaan 4. luokille. Kaksivaiheinen kisa huipentui tällä viikolla alueellisiin loppukilpailuihin. Länsi-Uudenmaan loppukilpailu käytiin Lohjalla Munkkaan jätekeskuksessa 24.5. ja tiukan kisan voittajaksi selviytyi Degerbyn koulun joukkue Inkoosta. Itä-Uudenmaan loppukilpailu järjestettiin Porvoossa Domargårdin jätekeskuksessa 22.5. ja sen voitti porvoolaisen Hinthaaran koulun joukkue.

”Te kaikki olette voittajia, koska pääsitte tänne finaaliin asti!” painotti ympäristökouluttaja Rakel Allén kisaajille ennen lähtöä.

Loppukilpailussa kolmihenkiset joukkueet suorittivat jätekeskusten alueella reitin, jonka varrella oli kuusi toiminnallista tehtävää. Tehtävät käsittelivät mm. vaarallisia jätteitä sekä oman ostokäyttäytymisen ympäristövaikutuksia. Tieto sekä nopeus ratkaisivat voittajajoukkueen, joka saa palkinnoksi valita luokalleen retken seikkailupuistoon, Hoplopiin tai elokuvateatteriin.

Länsi-Uudenmaan voittajajoukkueessa kisasivat Elis Wasström, Hilda Lindbom ja Viktor Kronkvist. ”Tuntuu hyvältä! kommentoi iloinen joukkue voittajan selviydyttyä. ”Tehtävät tuntuivat helpoilta. Vain nelostehtävä oli vähän vaikeampi”, kommentoivat voittajat.

Itä-Uudenmaan voittajajoukkueessa kisasivat Heidi Vesterinen, Iida Nikkilä ja Tyyne Lehtinen. Tytöt eivät vielä osanneet sanoa, minkä retkipalkinnon tulevat valitsemaan: ”Me varmaan äänestetään siitä luokassa. Me ei ajatella vain itseämme, vaan koko luokkaa.”

Tietokilpailun kautta finaaliin

Huhtikuussa käytyihin alkukarsinnat nettitietovisana, ja niihin osallistui Länsi- ja Itä-Uudeltamaalta yhteensä lähes sata joukkuetta 22 eri koulusta. Loppukilpailuihin pääsi tietokilpailun kymmenen parasta joukkuetta – viisi Itä-Uudeltamaalta ja viisi Länsi-Uudeltamaalta. Tietokilpailuun saattoi valmistautua perehtymällä Rosk’n Rollin tänä vuonna julkaiseman jäteaiheisen Otto ja Ronja kierrättävät -opetuskansion materiaaliin.

Länsi-Uudellamaalla Kierrätysexpertit järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa. Itä-Uudellamaalla kisa palasi jäteyhtiön ohjelmaan joidenkin vuosien tauon jälkeen.

”Tosi kiva, että saimme alkukisaan näin paljon osallistujia. Kaikki finaaliin päässeet joukkueet olivat mielettömän nopeita ja taitavia! Kyllä huomasi, että he olivat näitä asioita käyneet koulussa lävitse – ja osa varmasti kotonakin. Joukkueet tsemppasivat hienosti ja tekivät tosissaan parhaansa”, kiittelee Rakel Allén.

  • Loppukilpailussa kisasivat Länsi-Uudeltamaalta: Kiilan koulu, Mustion koulu, Degerby skola, Ojaniitun koulu ja Sjundeå svenska skola
  • Loppukilpailussa kisasivat Itä-Uudeltamaalta: Jokipuiston koulu, Näse skola, Hinthaaran koulu, Haddom skola ja Parkkojan koulu.