Kaatopaikka suljettu, jäteasema avoinna

19.6.2017 Tiedote

Jäteasemat ovat materiaalivirtojen keräys- ja kierrätyskeskuksia

Rosk’n Roll -jätehuoltopalvelu uudisti vuoden alusta jäteasemapalvelunsa. Nyt jokaisella Rosk’n Rollin jäteasemalla on tarjolla sama, kattava peruspalvelupaketti. Myös palvelujen hinnoittelu muuttui.

Jäteasemat ovat kaikkien asukkaiden ja kesäasukkaiden käytössä. Kesällä jäteasemien aukioloaikoja on lisätty. Niinpä mökin siivouskuormalle tai keittiön remonttilastille pitäisi jokaisella olla helposti tavoitettava, vastuullinen ja edullinen vastaanottopaikka. Eko- ja sekajätepisteille eivätkä luontoon jätekuormat kuulu.

Rosk’n Rollin yhdeksällä länsiuusmaalaisella ja kuudella itäuusmaalaisella jäteasemalla on saatavana yhtenäistetty jätehuollon peruspalvelupaketti. Pakettiin kuuluvat haravointijäte, risut ja oksat, käsitelty ja käsittelemätön puu, sähkölaitteet, palava ja palamaton sekajäte, sähkölaitteet, käyttökelpoiset tekstiilit, vaaralliset jätteet, kartonki, paperi, lasipakkaukset, metalli ja pakkausmuovit. Suuremmilla jäteasemilla on tämän perusvalikoiman lisäksi muidenkin jätteiden vastaanottoa.

Jokainen jäteaseman asiakas kohtaa jäteaseman työntekijän, joka auttaa ja neuvoo heti hänen saapuessaan asemalle. Samalla hän katsoo, mitä jätteitä asiakas on tuomassa. Suurin osa jätteistä, myös kaikki puujätteet, vastaanotetaan oikein lajiteltuna maksutta. Joitakin määrärajoituksia on edelleen.

Kotitalousasiakkaiden maksullisten jätteiden hinnoittelu perustuu tilavuuteen. Henkilö- ja pakettiautoilla jätteitä tuovien asiakkaiden ns. pienkuormat eivät kulje enää vaa’an kautta Sipoon Mömossenin jäteasemaa lukuunottamatta. Jäteasematyöntekijä arvioi jätteen tilavuuden yhdessä asiakkaan kanssa.

Suurkuormia eli kuorma-autoilla ja traktoreilla tuotavia jätteitä vastaanotetaan Porvoossa, Sipoossa, Lohjalla, Hangossa ja Vihdissä. Ne hinnoitellaan edelleen painon mukaan. 

Löydä jätteelle oikea osoite

Uudistuksilla helpotetaan jäteasema-asiointia. Pientuojien ei tarvitse enää jonottaa vaa’alle ammattilaisliikenteen seassa. Jäteasemanhoitaja palvelee ja neuvoo asiakkaita henkilökohtaisesti.

”Jos esimerkiksi lähin jäteasema ei ole itselle sopivaan aikaan avoinna, voi jätteet viedä jollekin toiselle alueen jäteasemalle tietäen, että siellä vastaanotetaan samoja jätteitä samoin hinnoin”, sanoo jäteneuvontaa kesällä tekevä jätepoliisi Rakel Allén.

”Kannustamme kaikkia asiakkaitamme, niin kesä- kuin vakituisia asukkaita, käyttämään kattavia, vastuullisia ja edullisia jätteen vastaanottopalvelujamme. Kaikille jätteille löytyy kesälläkin oikea osoite, joko jäteasemalta tai ekopisteiltä. Yhtään jätettä ei ole syytä jättää ympäristöön lojumaan.”

Jos ei tiedä, mihin jäte kuuluisi viedä tai missä lähin ekopiste tai jäteasema on, Rosk’n Rollin nettisivujen etusivun hakutoiminnot auttavat. Jätteet A-Ö opastaa monien eri jätteiden lajittelussa ja vastaanottopistehaku kertoo lähimpien vastaanottopisteiden osoitteet ja aukioloajat.

Hyödyksi, ei kaatopaikalle

Kaatopaikkojen osuus Suomen jätehuollosta on pudonnut alle kymmeneen prosenttiin. Kuntien jätelaitosten tehtävä onkin kerätä ja kierrättää jätteitä uudelleen hyödynnettäväksi. Jäteasemia kehitetäänkin nykyajan jätteenkäsittelyn tarpeisiin. Jäteasemat ovat materiaalivirtojen keräys- ja kierrätyskeskuksia.

Vuoden 2016 alusta kaatopaikalle ei ole enää saanut sijoittaa orgaanista jätettä. Osa tulkitsi muutoksen niin, ettei roskapussiin enää saisi laittaa mitään orgaanista, esimerkiksi tekstiilejä. Se oli kuitenkin virhetulkinta, sillä kotien roskapussit menevät jätevoimalaan hyödynnettäväksi energiana ja kaukolämpönä.

Rosk’n Rollin jäteasemilla seka- ja rakennusjäte lajitellaan palavaan ja palamattomaan. Asiakas tekee lajittelun itse kuormaa purkaessaan. Palava sekajäte ohjataan jätevoimalaan. Palamaton sekajäte lajitellaan edelleen materiaali- tai energiahyötykäyttöön, ja pieni hyödyntämiskelvoton osa ohjataan vielä loppusijoitukseen.