Jäteyhtiön liikevaihdon kasvu jatkui, kunnallinen lietteenkeräys käynnistyi
Yhtiön liikevaihto toimintavuonna 2024 oli 29,8 miljoonaa euroa. Lisäystä edelliseen tilikauteen oli 1,2 miljoonaa euroa (4,4 %). Tilikauden liikevoitto oli negatiivinen -76 171 euroa, joka on -0,3 % liikevaihdosta. Tilikauden tulos ylsi rahoitustuottojen, kuten osakkuusyhtiöiden osinkojen, jälkeen kuitenkin voitolliseksi.
Tutustu yhtiön tilinpäätökseen ja hallituksen toimintakertomukseen (pdf):
Tulos ennen tilinpäätössiirtoja oli 96 019 euroa. Tilinpäätössiirtojen jälkeen yhtiön nettotulokseksi muodostui 90 580 euroa, joka oli hyvin lähellä budjetoitua tulosta.
Tuotto käytetään kokonaisuudessaan jätehuollon kehittämiseen ja ympäristöinvestointeihin.
Investointeja jätekeskuksiin ja -asemiin
Tilikauden investointien kokonaismäärä oli 4 293 642 euroa. Valtaosa investoinneista kohdistui jätekeskuksiin ja jäteasemiin. Jätekeskuksia perusparannettiin, rakennettiin ja kehitettiin yhteensä 3,4 miljoonalla eurolla.
Kuntakohtaisten jäteasemien kehittämiseen ja kalustohankintoihin investoitiin reilu 350 000 euroa. Lisäksi investoitiin jäteastioihin ja -kontteihin, ohjelmistoihin, tietokoneisiin ja muihin laitteisiin.
Kokonaisjätemäärä jatkoi laskuaan
Asiakkaat toivat jäteasemille vähemmän jätettä kuin edellisenä vuonna, mutta kiinteistöiltä kerätyn jätteen määrä kasvoi. Kiinteistökeräyksen kertymä kasvoi 2,2 %, ja asemilla ja jätekeskuksissa vastaanotettu jätemäärä väheni 10 %. Kiinteistökeräyksen kertymää kasvattivat lietteen keräyksen käynnistyminen Hangossa sekä biojätteen erilliskeräyksen laajeneminen.
Yhtiön käsittelemä kokonaismateriaalimäärä oli 125 170 tonnia, josta 71 784 tonnia vastaanotettiin suoraan yhtiön toimipisteisiin ja 53 384 tonnia kerättiin kiinteistöiltä. Vuonna 2023 vastaavat luvut olivat 130 270, 80 140 ja 52 260 tonnia. Näin vertailtuna kokonaisjätemäärä väheni 5,6 % edellisestä vuodesta.

Hyötymateriaalisaantojen kehitys 2020–2024, jätemäärät tonneina. Mukana Rosk’n Roll kiinteistö- ja ekopistekeräyksien jätteet sekä jäteasemilla vastaanotetut pientuojien jätteet.

Hyötyjätteiden erilliskeräyksessä mukana olevien kiinteistöjen (kpl) kehitys.
Uudet kuljetussopimukset vauhdittivat liikenteen päästöjen vähenemistä
Yhtiön strategiana on vähentää jätteiden keräyksen päästöjä 85 % strategiakaudella 2021–2026. Tavoitteen toteutuminen eteni hyvin, mutta Jätehuolto Laine Oy:n konkurssi 2023 hidasti kehitystä, koska konkurssin jälkeisissä lyhyissä urakkasopimuksissa ei edellytetty uusiutuvien polttoaineiden käyttöä. Vuonna 2024 urakoissa uusiutuvien polttoaineiden käyttö otti jälleen harppauksen ja syksyllä saavutettiin taso, jolla vuoden 2025 aikana päästään strategiakauden tavoitteeseen.
Kierrätyskelpoista materiaalia jää yhä lajittelematta
Syyskuussa toteutettu kotitalouksien sekajätteen koostumustutkimus paljasti, että lajittelussa ja kierrättämisessä on vielä paljon parantamisen varaa. Sekajätteen sisällöstä 35 prosenttia oli biojätettä. Kun vastaava tutkimus tehtiin kaksi vuotta sitten, osuus oli 43 prosenttia.
Suurten taajamien pientaloissa (omakoti- ja paritalot) biojätteen osuus sekajätteen joukossa on vähentynyt merkittävästi. Näissä kodeissa biojätettä kertyy sekajätteeseen vuodessa nyt 38 kg/asukas, kun vuonna 2022 taajamien pientaloissa se oli 82 kg/asukas. Myös suurissa kiinteistöissä eli yli 5 asunnon taloissa oli lajittelussa edistytty. Niiden sekajätteessä oli aiempaa vähemmän biojätettä, samoin kuin muovipakkauksia sekä paperia.

Biojätteen erilliskeräykseen lajiteltavan jätteen sekä laajemmin kierrätyspotentiaalisen jätteen osuudet Rosk’n rollin toimialueen kotitalousien sekajätteessä vuosina 2022 sekä 2024.
Kunnallinen lietekeräys käynnistyi
Yhtiön uutena palveluna aloitettiin haja-asutusalueiden asumislietteiden keräys.
Rosk’n Rollin kilpailuttamat kuljetukset alkoivat toimialueen länsiosista ja etenevät kahden vuoden siirtymäaikana alue kerrallaan kohti itää. Ensimmäisenä kunnallisiin kuljetuksiin siirryttiin Hangossa lokakuussa 2024.
Uudenmaan jätelautakunta päätti kunnallisiin lietekuljetuksiin siirtymisestä vuonna 2021.
Biojätteen erilliskeräys alkoi Porvoossa
Biojätekeräystä laajennettiin jätelain mukaisesti Porvoon keskustaajaman omakotitalouksiin. Lajitteluvelvoite koskee myös vapaa-ajan asukkaita.
Rosk’n Rollin toimialueen pientalojen ja vapaa-ajan asuntojen talouksista noin 8 600:lla on biojätekeräys ja runsas 15 000 kompostoi itse biojätteensä. Monessa kodissa kompostoidaan, vaikka kiinteistöllä ei olisikaan lajitteluvelvoitetta.
Biojätteen lajittelu on pakollista kaikissa taloyhtiöissä, joissa on vähintään 3 huoneistoa.
Edellisenä vuonna biojätekeräys käynnistyi Lohjan ja Nummelan keskustaajamien omakotitalouksissa.
Itsepalvelu lisäsi asiointimahdollisuuksia
Askolan ja Karkkilan jäteasemilla avattiin itsepalvelu toimintavuoden huhtikuusta alkaen. Itsepalvelu laajentaa asemien aukioloaikoja kesäkaudeksi ja on asiakkaille joustavuudessaan varsin mieluisa asiointitapa.
Itsepalvelua tarjottiin toimintavuoden aikana viidellä Rosk’n Rollin jäteasemalla. Jo aiemmin se oli otettu käyttöön Inkoon, Loviisan ja Tammisaaren jäteasemilla. Itsepalvelua lisätään suunnitelmallisesti muutaman aseman vuosivauhtia.
Yhtiön palvelutasolle määriteltiin suuntaviivoja
Kaksivuotinen palvelutason määrittelyprojekti jatkui toimintavuonna. Projektissa määriteltiin yhtiön tarjoamien palvelukokonaisuuksien sisältöä ja laatua tuleville vuosille. Määrittelyyn osallistettiin asiakkaiden ja omistajakuntien edustajia.
MunBiossa rakennettiin kiertotalouden ekosysteemiä
Munkkaan Biokierto (MunBio) -tutkimus- ja kehityshanke käynnistettiin keväällä 2024 kumppaneiden kanssa. Hankkeessa rakennetaan Lohjan Munkkaan jätekeskukseen erilaisten biomateriaalien kiertotalouden ekosysteemi. Ekosysteemin toimivuutta testattiin toimintavuonna erilaisten pilottien avulla, joilla selvitettiin myös edellytyksiä teollisen mittakaavan yhteistyölle.
Hankkeessa tuotetaan elintarvikkeiden raaka-aineita sekä maanparannusaineita. Lisäksi hankkeella pyritään parantamaan kaatopaikka-alueiden vesienhallintajärjestelmää ja vähentämään kaupungin jätevedenpuhdistamon kuormitusta.
MunBioon osallistuvat Rosk’n Rollin lisäksi GRK Suomi Oy, Redono Oy sekä Kiertoravinne Oy. Hanke toteutetaan Ympäristöministeriön tukirahoituksella. Hanke jatkuu vuoden 2025 loppuun.
Vastuullisuudelle määriteltiin strategiset päämäärät
Vastuullisuuden määrittelyprojektissa muotoiltiin yhtiölle vastuullisuuden strategiset päämäärät. Konsulttiyrityksen avulla läpiviedyssä projektissa tunnistettiin yhtiön vahvuudet sekä ne teemat ja asiat, joihin yhtiön tulisi vastuullisuusnäkökulmasta tässä hetkessä erityisesti panostaa. Hanke jatkuu vuonna 2025 päämäärien jalkauttamisella, toimintajärjestelmän päivittämisellä ja kestävyysraportoinnin alullepanolla.
Rosk’n Rollin maine tutkittiin
Rosk’n Roll teetti toimintavuonna tutkimuksen, jolla selvitettiin yhtiön mainetta ja tunnettuutta. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat Rosk’n Rollin kotitalousasiakkaat (vakituiset ja vapaa-ajan asukkaat) ja muita keskeisiä sidosryhmiä.
Sekä kotitaloudet että muut sidosryhmät arvioivat Rosk’n Rollin maineen enimmäkseen joko pysyneen samana tai muuttuneen positiivisemmaksi viiden edellisen vuoden aikana.
Maineen kohenemisen syiksi mainittiin parannukset mm. asiakaspalvelussa, viestinnässä ja jätteen vastaanottopisteiden asiakaskokemuksessa.
Yhtiön tunnettuus on tulosten perusteella kohtalaisen hyvä. Alueen vapaa-ajan asukkaat kuitenkin tunsivat yhtiön huonommin kuin alueella vakituisesti asuvat.
Yhtiön tuntemisen ja maineen väliltä löytyi vahva korrelaatio: mitä paremmin vastaaja tunsi Rosk’n Rollin ja sen toiminnan, sitä positiivisemmaksi hän arvioi myös Rosk’n Rollin maineen.
Kierrätyksen ilosanomaa jäteautoissa

Katukuvaan alkoi toimintavuonna putkahdella veikeillä viesteillä varustettua liikkuvaa mainospintaa, kun Rosk’n Roll uudisti kuljetusurakoitaan ajavien jäteautojen ilmeen. Ensimmäiset uusilla teippauksilla varustetut jäteautot pääsivät liikenteeseen syyskaudella. Sarjakuvamaisilla viesteillä halutaan herättää ajatuksia ja houkutella lajittelemaan. Autojen ilmeen uusiminen kestää pari vuotta.