Jäteyhtiöiden fuusiolle ei estettä

4.4.2018 Tiedote

Rosk’n Roll Oy Ab:n ja Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy:n fuusiota vastaan nostetut kanteet kaatuivat myös korkeimmassa oikeudessa

Lohjalainen Peltomaa Lohjan Puhtaanapito Oy, joka on Rosk’n Rollin yksityinen vähemmistöosakas (0,05 prosentin osuudella), nosti Rosk’n Rollin ja Itä-Uudenmaan Jätehuollon fuusioitumista vastaan kolme kannetta. Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus päätti syyskuussa 2013 kaikki kolme asiaa Rosk’n Rollin hyväksi. Peltomaa Lohjan Puhtaanapito valitti päätöksistä hovioikeuteen. Turun hovioikeus päätti tammikuussa 2015 olla muuttamatta käräjäoikeuden tuomioita. Peltomaa Lohjan Puhtaanapito sai kuitenkin valitusoikeuden korkeimpaan oikeuteen. Korkeimman oikeuden 27.3.2018 antama päätös vahvisti käräjäoikeuden ja hovioikeuden ratkaisut.

Rosk’n Roll Oy Ab:n ja Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy:n juridista yhdistymistä voidaan jälleen jatkaa. Uusi Itä- ja Länsi-Uudenmaan kuntien omistama jätehuoltoyhtiö voinee aloittaa toimintansa vuoden 2019 alussa. Yhtiöt ovat valmistelleet fuusiota oikeusprosessin aikana siten, että monia käytännön toimintoja on jo yhtenäistetty. Yhtiöt tuottavat jo nyt yhdessä Rosk’n Roll -jätehuoltopalvelua. Asukkaan jätehuoltopalveluihin tuleva juridinen fuusio ei juurikaan vaikuta.

Fuusiolla turvataan tasokas kunnallinen jätehuolto

Jätehuoltoon kohdistuu yhä enemmän myös ympäristövaatimuksia. Fuusiolla halutaan hillitä niiden mukanaan tuomia kustannuspaineita, minimoida kehitystyöhön liittyviä taloudellisia riskejä, tehostaa jätteiden hyödyntämistä sekä varmistaa asukkaita lähellä olevat tehokkaat palvelut jatkossakin.

Jotta jätehuoltoyhtiö voi toteuttaa kuntien sille määräämät palvelutehtävät, sen tulee nykymääräysten mukaan olla sataprosenttisesti kuntien omistama. Myös tämä toteutuu fuusion myötä.

Yhtiöiden kuntaomistajat ovat päättäneet fuusiosta ja allekirjoittaneet asiaa koskevan yhdistymissopimuksen joulukuussa 2012. Fuusioidun yhtiön omistajakunnat ovat läntisellä Uudellamaalla Lohja, Raasepori, Vihti, Hanko, Karkkila, Inkoo ja Siuntio sekä itäisellä Uudellamaalla Porvoo, Sipoo, Loviisa, Pornainen ja Askola.

Yhdistymisprosessin osana myös yhteisen jätelautakunnan perustamista koskevat valmistelut viedään aikaisemmin hyväksytyn lautakuntasopimuksen mukaisesti päätökseen. Yhdistymisen myötä Länsi-Uudenmaan jätelautakunta ja Porvoon alueellinen jätelautakunta lakkautetaan ja uuden yhtiön omistajakunnista koottu uusi ylikunnallinen lautakunta aloittaa toimintansa.