Jätepoliisin kesä alkanut

28.6.2016 Tiedote

Jätehuollon asiakasmäärä Itä- ja Länsi-Uudellamaalla kasvaa kesälomakaudella. Jätemäärän noustua myös jäteneuvonnan tarve kasvaa. Rosk’n Roll -jätehuoltopalvelut on jalkauttanut Jätepoliisit neuvontatehtäviin eko- ja sekajätepisteille. Ihmisiä kannustetaan miettimään jätteen synnyn ehkäisyä, lajittelemaan hyötyjätteet sekä opastetaan viemään jätteet oikeisiin vastaanottopaikkoihin.

Rosk’n Rollin ekopisteillä vastaanotetaan hyödynnettäviä jätteitä kuten metallia ja pakkauslasia. Ekopisteitä saavat käyttää vain ekomaksun maksaneet, eikä keräysastioihin saa laittaa muuta kuin sinne kuuluvaa jätettä.

Sekajätepiste on tarkoitettu kotitalouksille, joilla ei ole sekajätteelle omaa jäteastiaa kiinteistöllään. Sekajätepisteen käytölle on oma maksunsa. Sekajätepisteen astiat täyttyvät hallitsemattomasti, jos pistettä käyttävät muut kuin palvelusta maksaneet tai jos sinne viedään liian suuria määriä jätettä yhdellä kertaa.

Jäteasemilla on henkilökuntaa, ja niillä vastaanotetaan maksutta mm. kotitalouksien hyötyjätteitä, vaarallisia jätteitä sekä sähkölaitteita. Silti näitä jätteitä lojuu usein esimerkiksi ekopisteillä. Rosk’n Roll -palvelun jäteasemat ovat avoinna usein myös lauantaisin. Rosk’n Rollin kotisivuilta voi tarkastaa lähimmän jäteaseman aukioloajat.

Väärinkäyttö maksaa

Eko- ja sekajätepisteiltä siivotaan vuosittain yli 50 tonnia jätettä. Tälle vapaamatkustajien jätemäärälle ei ole maksajaa. Eko- ja sekajätepisteiden väärinkäyttö ja roskaaminen nostavatkin kaikkien jätemaksuja. Pisteiden siivoamisesta koituu vuosittain yli 70 000 euron lasku. Useita pisteitä siivotaan viikoittain.

Jätehuollon supersankarit esiin

Rosk’n Rollin eko- ja jätepisteiden käyttöä kesän ajan ohjaavat jätepoliisit Tero Hokkanen ja Rakel Allén. Jätepoliisi liikkuu ensimmäistä kesää Itä-Uudellamaalla. Länsi-Uudellamaalla Jätepoliisi partioi kuudetta kesää.

 Yksi Jätepoliisin kesätehtävistä on nostaa esiin jätehuollon supersankaritekoja. Sankariteko voi olla esimerkiksi ystävän tai naapurin neuvominen tai auttaminen jätehuoltoasioissa tai uurastus jätteen synnyn ehkäisyratkaisuja etsien.

 Jätepoliisin liikkeitä voi seurata myös Facebookissa ja Instagramissa. Heinäkuun ajan käynnissä on yleisökilpailu, johon voi osallistua julkaisemalla Instagramissa kuvan jätehuollon sankariteosta tunnisteilla#jätehuollonsankariteko @rosknroll. Kilpailun pääpalkintona arvotaan parhaiden kuvien kesken Rosk’n Roll-polkupyörä. Kilpailusta voi lukea lisää Jätepoliisi-kampanjan kotisivulta.