Jätepisteiden väärinkäyttö pilaa ympäristöä ja käy kalliiksi

4.7.2019 Tiedote

Hyötyjätteille tarkoitettujen ekopisteiden ja haja-asutusalueen sekajätepisteiden väärinkäyttö on jatkuva ja kesäisin kasvava ongelma. Jätteitä jätetään vääriin paikkoihin, vaikka esimerkiksi vaarallista jätettä, sähkölaitteita, metalliromua ja puujätettä saa viedä maksutta jäteasemille. 

Kierrätettävät jätteet kuuluvat ekopisteelle ja haja-asutusalueen sekajätepisteet on tarkoitettu niiden käytöstä erikseen maksaneiden asiakkaiden roskapusseille. Jäteastioihin saa laittaa vain niihin kuuluvia jätteitä, eikä mitään saa jättää astioiden viereen. Jätepisteitä ei ole tarkoitettu kierrätyspisteiksi: jos tavara on edelleen käyttökelpoinen, se on hyvä laittaa kiertoon kirpputorien, kierrätyskeskusten tai hyväntekeväisyyskeräysten kautta.

“Liesiä, vanhoja nojatuoleja, patjoja, mattoja, maalipurkkeja, pyykinkuivaustelineitä, tietokoneita, ikkunoita…”, luettelee Rosk’n Rollin kuljetussuunnittelija Eero Hyvönen tavanomaisia jätepisteille kertyviä tavaroita, jotka eivät sinne kuulu.

Roskaantuneet pisteet eivät ole vain kurjia katsella: ne ovat myös vaaraksi ympäristölle, eläimille sekä muille pisteen käyttäjille. Tavallinen jäteauto ei pysty ottamaan jätteitä mukaansa, vaan ne on erikseen käytävä siivoamassa pois. Pisteiden siivoamisesta koituu vuosittain melkoisesti ylimääräisiä kustannuksia.

”Siivoustyö maksoi viime vuonna Länsi-Uudellamaalla 66 000 euroa ja Itä-Uudellamaalla 48 000 euroa”, kertoo Hyvönen. Viime kädessä jätehuoltoon syntyvät ylimääräiset kulut koituvat kuitenkin alueen asukkaiden maksettavaksi. Rosk’n Rollilla on käytössään valvontakameroita, joista osa on liikuteltavia. Jos valvontakamerassa jää kiinni jätepisteen väärinkäytöstä, on postissa odotettavissa siivous- ja lajittelumaksu. Maksu perustuu Uudenmaan jätelautakunnan taksaan. Kesäkuun alkuun mennessä on tänä vuonna lähetetty jo 80 väärinkäytöksestä johtuvaa laskua. 

Ilmianna siisti jätepiste

Rosk’n Rollin eko- ja sekajätepisteillä on ohjeet pisteiden asianmukaisesta käytöstä. Lisäksi asiasta muistutetaan eri tavoin joka vuosi. Tänä vuonna jäteyhtiö aikoo polkaista käyntiin heinäkuun aikana Facebook-kampanjan, jossa pyydetään ilmiantamaan erityisen siisti sekajäte- tai ekopiste.

”Ajattelimme, että asiaa voi lähestyä myös positiivisesta näkökulmasta ja esitellä hyviä esimerkkejä. Usein näkee kuvia pursuavista jäteastioista ja romusta väärässä paikassa. Nyt näkisimme mielellämme jaettavan kuvia jätepisteistä, jotka ovat ilo silmälle”, kertoo Rosk’n Rollin viestintäpäällikkö Tarja Salojärvi. Kuvakampanja käynnistyy viikolla 28 Rosk’n Rollin Facebook-sivulla facebook.com/rrjatehuolto.