Jäteomenoista helposti eroon

12.8.2016 Tiedote

Ylimääräiset omenat syksyn sadosta kannattaa lahjoittaa ystäville ja tuttaville tai riistanruokintaan metsästysseuroille. Hevostalleillekin omenalahjoitus voi olla mieluisa. Omenien lahjoitukseen on avattu myös sähköisiä markkinapaikkoja esimerkiksi omenapörssit facebookissa.

Pilaantuneet omenat voi kompostoida omassa kompostorissa tai laittaa biojäteastiaan. Kompostoitaessa käytössä on oltava lämpöeristetty ja haittaeläimiltä suojattu kompostori. Omenat maatuvat kompostissa nopeasti, jos hedelmät on ensin murskattu esimerkiksi lapiolla. Omenakerrosten väliin on hyvä panna karkeaa kuiviketta sekä muuta kasvijätettä.

Jäteomenien vastaanotto aloitettu

Jos kompostointi ei ole mahdollista, pieniä määriä omenia voi laittaa sekajäteastiaan. Isot määrät omenia, ja myös muumio-omenat, voi viedä jäteasemalle. Kotitalouksien omenat (enintään 200 litraa) otetaan maksutta vastaan. Jäteasemilla on omenille oma vastaanottoastia (yleisimmin ruskea biojäteastia). Omenat ja haravointijäte vastaanotetaan jäteasemilla vain erikseen lajitelutuna.

Omenat päätyvät hyötykäyttöön; osa toimitetaan biokaasulaitokseen ja osa kompostoidaan.