Jäteomenia vastaanotetaan jäteasemilla

9.8.2019 Tiedote

Paras vaihtoehto ylimääräisille, käyttökelpoisille omenille on saada ne eteenpäin hyötykäyttöön. Pilaantuneet omenat voi kompostoida, laittaa biojätteeseen tai tuoda jäteasemalle.

Pilaantuneet omenat voi kompostoida omassa kompostorissa tai laittaa kiinteistön omaan biojätekeräykseen. Kompostoitaessa käytössä on oltava lämpöeristetty ja haittaeläimiltä suojattu kompostori. Hedelmät maatuvat kompostissa nopeammin, jos ne on ensin murskattu. Sekajäteastiaan voi laittaa pieniä määriä omenia. Loppukesästä kaikki sekajäteastiaan laitettava biojäte tulee pakata huolella, jotta astia ei houkuttelisi ampiaisia.

Isot määrät omenia, myös muumio-omenat, voi viedä jäteasemalle. Maksimissaan 200 litran erät kotitalouksien omenoita otetaan siellä maksutta vastaan. Jäteasemilla on erillinen vastaanottoastia omenille, ja ne tulee lajitella erikseen haravointijätteestä. Jäteasemilta omenat ohjataan muun biojätteen tavoin hyödynnettäväksi biokaasulaitokseen.

Jos omenia vain on liikaa omiksi tarpeiksi eivätkä ne ole pilaantuneita, paras vaihtoehto on lahjoittaa ne eteenpäin. Tuttavien lisäksi niitä voi tarjota esimerkiksi paikallisille juomavalmistajille, hevostalleille tai metsästysseuroille. Omenien lahjoitukseen on avattu myös sähköisiä markkinapaikkoja esimerkiksi Facebookissa.