Jätehuollosta sai oppia yli 1 300 itäuusmaalaista kasiluokkalaista

5.10.2018 Tiedote

”Voidaanko mennä uudestaan seka- ja biojätteen siirtokuormaushalliin?” ”Oppilaille on harvinaista herkkua päästä opintokäynnille koulun ulkopuolelle.” ”Upeaa että paikallinen jätehuoltoyhtiö tarjoaa tällaisen ympäristö- ja jäteasioita avaavan kokonaisuuden kasiluokkalaisille!”

Siinä muutamia kommentteja, joita Rosk’n Roll -jätehuoltopalvelut on saanut kasiluokkalaisten opettajilta ja oppilailta tarjottuaan oppitunnit sekä jätekeskuskäynnit bussikuljetuksineen kaikille Porvoon, Sipoon, Loviisan, Askolan ja Pornaisten kasiluokkalaisille. Oppitunnin ja jätekeskusvierailun aikana oppilaita perehdytettiin kiertotalouden ja jätehuollon perusteisiin ja heille esiteltiin nykyaikaisen jätekeskuksen toimintaa.

– Jätehuollon historia menneiden vuosikymmenten kaatopaikkoineen ja oppilaiden omat mahdollisuudet vähentää ympäristön kuormitusta selvästi kiinnostavat oppilaita, kertoo opetuspaketin suunnitellut ja kierroksia itsekin runsaasti vetänyt projektityöntekijä Marika Makkonen Rosk’n Rollilta.

Kestävä kehitys ja jätteiden lajittelu on tapaamisten perusteella kasiluokkalaisille jokseenkin tuttua. Asioista ollaan kuultu, mutta silti jätteen määrän vähentämisen ja jätteen lajittelun lisäämisen merkitys ei ole vielä ihan kirkastunut.

– Oppitunneilla ja jätekeskuskierroksilla syntyi oppilaiden kanssa hyvää keskustelua, iloitsee Makkonen. Kysyttäessä mitä oppilaat itse voivat helposti tehdä jätteen määrän vähentämiseksi, saa kuulla esimerkiksi “Voin ostaa vähemmän muovikasseja”, “Voin vähentää ruokahävikkiä syömällä lautasen tyhjäksi ja käyttämällä kotona eiliset ruuantähteet”. Samalla oppilaita mietityttä mikä merkitys omilla teoilla on. Isoja kysymyksiä ollaan oppilaiden kanssa pohdittu.

Itä-Uudenmaan koululaisia tuotiin tutustumaan Porvoon Domargårdin jätekeskukseen syyskuussa ja lokakuussa. Kaikki paikallisten yläkoulujen kasiluokkalaiset kutsuttiin mukaan ja kaikki koulut tarttuivat tilasuuteen. Yhteensä oppitunnin ja jätekeskusvierailun koki noin 1350 oppilasta opettajineen. Nyt Rosk’n Rollin oppitunnit ja kierrokset jatkuvat läntisellä Uudellamaalla.