Jäteasemien palveluissa muutoksia vuoden alusta

28.12.2016 Tiedote

Rosk’n Roll -jätehuoltopalvelu yhtenäistää jäteasemien palvelujaan. Vuodenvaihde tuo muutoksia niin Itä- kuin Länsi-Uudenmaan jäteasemien toimintaan.

Peruspalvelut kaikilta jäteasemilta

Vuoden 2017 alusta lähtien jokaisella Rosk’n Roll -jäteasemalla vastaanotetaan kaikki seuraavat jätteet: palava ja palamaton sekajäte, vaarallinen jäte, käsitelty ja käsittelemätön puu, kyllästetty puu, risut ja oksat, haravointijäte, sähkölaitteet, vanteettomat ja vanteelliset renkaat, tekstiilijäte, metalli, paperi sekä kartonki-, muovi- ja lasipakkaukset.

Kun jätteet on lajiteltu oikein, suurin osa näistä vastaanotetaan kotitalouksilta maksutta.

Suuremmilla jäteasemilla on tämän perusvalikoiman lisäksi muidenkin jätteiden vastaanottoa. Jäteasemakohtaiset tiedot voi tarkistaa Rosk’n Rollin nettisivuilta.

Hinnoittelu tilavuuden mukaan

Yhtenäiset palvelut merkitsevät muutoksia myös joissakin jätteiden vastaanottokäytännöissä ja hinnoitteluissa. Vuoden 2017 alusta lähtien kaikki pientuojien maksulliset jätteet hinnoitellaan tilavuuden mukaan, lukuun ottamatta kappalehintaisia renkaita ja kantoja. Pientuoja on henkilöautolla tai pakettiautolla ja niihin yhdistettävällä peräkärryllä jätteitä tuova asiakas. Käytännössä Rosk’n Rollin työntekijä arvioi asiakkaan kanssa jätteen tilavuuden. Perusmaksua maksavien kotitalouksien hinnat ovat eri kuin yrityksien.

Suurkuormat hinnoitellaan painonsa mukaan. Suurtuojat ovat kuorma-autolla, rekalla tai traktorilla jäte-eriä tuovia asiakkaita. Tällaisia kuormia vastaanotetaan ainoastaan niillä jäteasemilla, joilla on autovaaka eli Hangossa, Karjaalla, Sipoossa, Lohjalla, Porvoossa ja Vihdissä. Lisäksi Itä-Uudellamaalla ylijäämämaiden vastaanottohinnat ovat kuormakohtaisia. Suurkuormien hinnat ovat kotitalouksille ja yrityksille samat.

Munkkaan ja Domargårdin jätekeskuksissa liikennejärjestelyt tulevat muuttumaan. Pientuojaliikenne ohjataan jatkossa vaa’an ohi eli ammattijätteenkuljettajat ja kotitalouksien jätteiden tuojat eivät jatkossa jonota samalla kaistalla. Liikennejärjestelyjen lisäksi jäteasemilla tehdään rakennus- ja muutostöitä kevään mittaan. Opasteiden lisäksi jätekeskusten henkilökunta ohjaa ja neuvoo asiakkaita paikan päällä.

Palava ja palamaton sekajäte, käsitelty ja käsittelemätön puu

Länsi-Uudellamaalla lajitteluohje muuttuu jäteasemalle tuotavan sekajätteen osalta: se tulee asiakkaan itse lajitella asemalla palavaan ja palamattomaan. Itä-Uudellamaalla asiakkaat ovat lajitelleet sekajätteen näin jo aikaisemminkin. Palamatonta sekajätettä ovat mm. eristevillat, betoni, tasolasi ja kaakelit. Sekajäte lajitellaan, jotta sen toimittaminen jatkokäsittelyyn saadaan mahdollisimman sujuvaksi.

”Palava sekajäte ei vaadi esikäsittelytoimenpiteitä ennen energiahyödyntämistä. Sen sijaan palamaton sekajäte otetaan jätekeskuksiin esikäsittelyyn, jonka jälkeen osa jatkaa materiaalikiertoon, osa hyödynnetään energiaksi ja loput loppusijoitetaan kaatopaikalle”, kertoo käyttöpäällikkö Tommi Itkonen.

Kiinteistöjen omia jäteastioita tämä ohje ei koske, vaan keittiön roskapussiin saa edelleen laittaa palavat ja palamattomat sekajätteet, kuten tähänkin asti.

Itä-Uudellamaalla uusi ohje tulee puujätteen lajitteluun. Käsitelty puu, esim. vanerilevyt ja maalattu puu, lajitellaan jatkossa pois käsittelemättömän puun seasta. Lisäksi kyllästetty puu lajitellaan erikseen kuten ennenkin.

”Puujätteestä tehtävää haketta hyödynnetään eri energialaitoksissa, joilla on erilaiset laatuvaatimukset ja vastaanottohinnat. Lajittelemalla jäte jäteasemilla saadaan materiaali puhtaampana jatkokäsittelyyn”, perustelee Tommi Itkonen.

Länsi-Uudellamaalla puujäte on lajiteltu näin tähänkin asti. Käsitelty puu vastaanotetaan maksutta jatkossa kaikilla Rosk’n Roll -jäteasemilla perusmaksua (entistä ekomaksua) maksavilta asiakkailta; tähän asti se on ollut Länsi-Uudellamaalla maksullista jätettä.

Jätteiden lajittelu kannattaa tehdä jo kotona, jotta lastin purkaminen jäteasemalla on mahdollisimman vaivatonta.

Ainoat muutokset aukioloajoissa koskevat Pusulan ja Vihdin jäteasemia, jotka ovat 2.1.2017 alkaen lauantaisin auki klo 14–17.

Pankkikortti käy maksuvälineenä kaikilla jäteasemilla.

 

 Jäteasemien vuodenvaihteen muutokset tiivistetysti: