Hajuton jäteastia ja muut helpot niksit, joilla välttyy ampiaisvierailta roska-astialla
Surraavat ampiaiset ovat usein loppukesän riesana. Ne saattavat paitsi aiheuttaa kiusaa ihmisille ja lemmikeille, myös vaarantaa työvuorossa olevan jäteauton kuljettajan työturvallisuuden. Paras tapa välttyä ei-toivotuilta, pistelijäiltä vierailta on poistaa houkuttelevat hajut jäteastiasta.
Aloita keittiöstä. Keittiössä tai roska-astiassa liian avoimesti lojuvat ruuantähteet saattavat houkutella luokseen kutsumaattomia vieraita, etenkin ampiaisia. Biojäte kannattaa lajitella: samalla pidät ampiaiset loitolla, helpotat omaa arkea ja tulet tehneeksi merkittävän ilmastoteon.
Pistiäiset makean perässä
Makeat jätteet, varsinkin pakattomat hedelmät ja marjamäski, houkuttelee ampiaisia. Myös omenat ovat varma houkutin, joten jos pistävistä hyönteisistä haluaa päästä eroon, on syytä kiinniittää huomiota myös jäteomeniin.
Ylimääräisille omenoille kannattaa ensisijaisesti etsiä erilaisia hyödyntämistapoja: käyttökelpoisille omenoille voi löytyä ottajia sosiaalisen median omenapörssien kautta tai lähiseudun hevostalleilta ja metsästysseuroista.
Jäteomenat ovat asia erikseen. Pieniä määriä jäteomenia saa laittaa kiinteistön biojäteastiaan, mutta suurina määrinä ne tekevät liikuteltavasta jäteastiasta liian painavan jäteauton kuljettajille. On hyvä muistaa, että kotitaloudet voivat viedä jäteomenia Rosk’n Rollin jäteasemille, enintään 200 litraa vastaanotetaan maksutta. Omenat ohjataan biojätteen mukana biokaasun tuotantoon.
Biojätteen lajittelu laajenee
– Moni jättää biojätteen kokonaan lajittelematta. Rutiini ei synny, kun pelätään, että lajittelu on haisevaa ja vaikeaa. Samalla kuitenkin tekee itselleen karhunpalveluksen, sillä sekajätteen seassa ruuantähteet ja muut biojäte saattavat haista jopa enemmän, jos roskapussi viedään harvemmin jäteastiaan, kertoo Rosk’n Rollin ympäristökouluttaja Rakel Allén.
– Biojätteen lajittelu ohjeet voi kurkata netistä www.rosknroll.fi. Ohjeiden avulla lajittelu on simppeliä puuhaa ja onnistuu aivan jokaiselta, Allén lisää.
Vielä tärkeämpää on minimoida turhan biojätteen, eli ruokahävikin, määrä. Osta ja valmista ruoka tarpeeseen, älä varmuuden vuoksi.
Grillisesonkia on vielä jäljellä. Allén muistuttaakin, että ylijäämäruoka sopii mainiosti grilliin.
– Suomalaiset ovat luovia grillaajia, joten edelliseltä aterialta jääneistä lisukkeista voi loihtia monenlaisia herkkuja. Kesäperunat sopivat täydellisesti grilliin ja folionyyteissä paistuvat yhdessä niin lihat kuin kasvikset.
Eduskunta hyväksyi kesäkuussa uuden jätelain. Lähtökohtana lainvalmistelulle olivat Suomen kunnianhimoiset tavoitteet lajittelulle.
Biojätteen osalta tämä tarkoittaa sitä, että biojätteen erilliskeräys on tulossa lähivuosina yhä useamman suomalaisen kotipihalle. Tarkemmat yksityiskohdat määritellään syksyllä erillisillä asetuksilla.
Näillä keinoin estät hajuhaitat
Rakel Allén vinkkaa muutaman helpon kikan, joilla biojätteen lajittelusta saa tehtyä helppoa ja mukavaa.
1. Nesteet viemäriin
Ruuantähteistä kannattaa valuttaa nesteet ja liemet viemäriin ennen kuin laitaa ne biojätepussiin. Suodatinpussin voi antaa kuivahtaa hetkisen esimerkiksi omassa astiassaan tiskipöydällä. Lisäksi biojätepussin pohjalle voi laittaa silputtua munakennoa, talouspaperia tai sanomalehteä imemään ylimääräistä kosteutta. Näin pussi ei pääse helposti hajoamaan. Ruokaöljy kuuluu pakattuna poltettavan sekajätteen joukkoon.
2. Jätteet pussiin ja pussin suu kiinni
Tärkeintä on, ettei biojätettä heitetä esimerkiksi taloyhtiön yhteiseen roskapönttöön irrallaan. Kauppojen hedelmäosastoilla laajasti jaossa olevat paperipussit sopivat biojätteelle erinomaisesti. Laita tähteet pussiin ja sulje se huolella – näin ampiaiset eivät löydä herkkuaterian äärelle. Myös muu uusiokäyttö on suositeltavaa. Biojätteet voi pakata esimerkiksi tyhjään muropakkaukseen tai sanomalehdestä taiteltuun pussiin.
3. Anna ilman kiertää
Hyvä teline biojätepussille on esimerkiksi reiällinen muovikori, koska se on ilmava ja kosteus pääsee haihtumaan. Umpinaisessa astiassa jäte pääsee muhimaan ja alkaa helpommin haista.
4. Vie biojäte riittävän usein
Kun roskapussin viemisestä tulee rutiini, on lajittelukin miellyttävää.
– Jos tuntuu, että biojätepussi hajoaa turhan usein, helppo niksi on vaihtaa pienempään roskapussiin ja -astiaan. Sopivankokoinen roskapussi tulee vietyä säännöllisemmin, eikä hajuhaittoja ehdi kertyä.