4.-luokkalaiset kisasivat kierrätystaidoissa

9.5.2019 Tiedote

Rosk’n Rollin Kierrätysexpertit-kisa 4.-luokkalaisille huipentui tällä viikolla alueellisiin finaaleihin. Itä- ja Länsi-Uudenmaan 5 parasta joukkuetta kilpailivat Lohjan ja Porvoon jätekeskuksissa. Finaalissa mitattiin niin kierrätystietoa kuin nopeuttakin.

Lohjan Munkkaan jätekeskuksen kallioisilla rinteillä maastossa oli vilskettä, kun etevät koululaiset suorittivat tehtäväradan Kierrätysexperttien Länsi-Uudenmaan finaalissa tiistaina. Porvoon Domargårdin jätekeskuksessa kisa käytiin torstaina jäteaseman huipulla, jonne kilpareitti oli rakennettu vanhan, suljetun jätetäytön päälle.

Tiukan alkukarsintakilpailun kautta finaaliin pääsivät Länsi-Uudeltamaalta joukkueet seuraavista kouluista: Sjundeå svenska skola (Siuntio), Mustion koulu (Raasepori), Katarinaskolan (Raasepori), Västankvarns skola (Inkoo) ja Asemanpellon koulu (Lohja).
Itä-Uudeltamaalta finaalissa kisasivat seuraavien koulujen joukkueet: Albert Edelfeltin koulu (Porvoo), Vårberga skola (Porvoo), Askolan koulu sekä Söderkulla skola (Sipoo) ja Talman koulu (Sipoo).

Voittajiksi selviytyivät Länsi-Uudeltamaalta Västankvarnin koulun joukkue Inkoosta ja Itä-Uudeltamaalta Talman koulun joukkue Sipoosta.

Kumpikin aluefinaalin voittanut joukkue sai palkinnoksi koululla järjestettävän pakopelin koko luokalle. Kaikki finalistit palkittiin jätekeskusvierailun lisäksi avainkaulanauhoilla, heijastimilla ja juomapulloilla.

”Mä haluaisin mennä ton uudestaan!”

Loppukilpailussa kolmihenkiset joukkueet ratkoivat toiminnallisia tehtäviä jätekeskusten alueella. Lajittelutehtävien lisäksi joukkueiden piti mm. tietää, miten kuluttaja voi ruokakaupassa toimia ympäristöä säästäen. Jokainen tehtävä tuli ratkaista oikein, ja voittaja oli radan nopeimmin suorittanut joukkue.

”Oli tosi kivaa!”
”Mä haluaisin mennä ton radan uudestaan!” kuului lasten kommentteja Lohjalla maaliintulon jälkeen.

Porvoossa osa lapsista jutteli kerranneensa kisaa varten vielä matkalla jätekeskukseen. Opettajat puolestaan kiittelivät kisan järjestämisestä. Heidän mukaansa on hyvä, että on tarjolla erilaisia tapoja tuoda kierrätysasiat osaksi opetusta.

Tietovisan kautta finaaliin

Kierrätysexpertit on Rosk’n Rollin jäteaiheinen kisa toimialueensa alakoulujen 4.-luokkalaisille.

Alkukilpailut suoritettiin nettitietovisana, jonka kysymykset koskivat lajittelua sekä jätteen vähentämistä ja hyödyntämistä. Kilpailuun pystyi valmistautumana perehtymällä Rosk’n Rollin Otto ja Ronja kierrättävät -opetusmateriaaliin. Alkukilpailuun osallistui yhteensä lähes 100 joukkuetta 21 koulusta Länsi-Uudeltamaalta ja lähes 80 joukkuetta 15 koulusta Itä-Uudeltamaalta.

Kierrätysexpertit järjestettiin nykymuodossaan nyt toista kertaa peräkkäin.